Guvernul lui Erdogan anunță ștergerea datoriilor la utilități a 6 milioane de turci, pe lângă alte măsuri menite să ușureze situația celor mai loviți de grava criză economică. Unul dintre posibilii factori determinanți pentru acest act de bunăvoință


  • ACP
  • Aug 26, 2022 16:04
  • 1161
Guvernul lui Erdogan anunță ștergerea datoriilor la utilități a 6 milioane de turci, pe lângă alte măsuri menite să ușureze situația celor mai loviți de grava criză economică. Unul dintre posibilii factori determinanți pentru acest act de bunăvoință

Guvernul turc a anunțat că va anula datoriile către utilități și companiile de telefonie, dar nu numai, a aproximativ 6 milioane de persoane, ca parte a planurilor de sprijinire a celor cu venituri mici, loviți dur de situația economică actuală.  

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor de la Ankara, Nureddin Nebati, a declarat că aceste datorii care urmează să fie anulate - incluzând facturile neachitate de energie electrică, apă, gaze naturale și telefon -  nu vor pune o povară suplimentară asupra bugetului, deși de acolo vor veni banii. Ministrul a adăugat că anularea datoriilor îi va ajuta pe cei cu venituri mici, care au suferit cel mai mult din cauza problemelor economice și a pandemiei de COVID-19 în ultimii doi ani.  

Planul Guvernului presupune o cheltuială de 30 de miliarde de lire turcești de la buget pentru acoperirea a 5 milioane de datorii de până la 2.000 de lire, care au fost deja trimise în judecată, dar și datorii de până la 2.500 de lire, care au fost transferate către societăți de administrare a activelor.  

Cauzele deschise în instanță pentru aceste datorii vor fi abandonate, iar companiile reclamante vor înregistra în evidența lor datoriile trimise instanțelor de judecată precum cheltuieli pe care le vor deduce din impozit.  

Hotărârea aceasta a Guvernului va fi adusă în fața parlamentarilor când se vor întoarce din vacanță, dar încă nu există un calendar anunțat cu privire la momentul în care Executivul pregătește legislația respectivă, a relatat CNN Turk. Aceste măsuri fac parte din valul de răspunsuri ale Guvernului turc la sărăcirea accelerată a populației turce din cauza inflației și a creșterii necontrolate a costului vieții. Astfel, este anunțată și o reducere a impozitului pe alimentele de bază și limitarea creșterii chiriei la 25%, dar și lansarea unor proiecte majore de construire a mii de locuințe, pentru a fi ținute sub control creșterile prețurilor proprietăților și ale ratelor de închiriere.

E foarte posibil ca aceste măsuri să înceapă să fie puse în practică iarna acesta, pentru îndulcirea electoratului în vederea alegerilor generale, care vor avea loc în iunie, anul viitor, la fel cum acest lucru e plauzibil și în cazul ștergerii datoriilor de până la 10.000 de dolari americani ale studenților de către administrația Biden, pentru a face față alegerilor de la jumătate de mandat. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.