După eliberarea Ucrainei trebuie să desființăm așa-zisele ”autonomii” ale Rusiei din R.Moldova: Transnistria și Găgăuzia


După eliberarea Ucrainei trebuie să desființăm așa-zisele ”autonomii” ale Rusiei din R.Moldova: Transnistria și Găgăuzia

Bașcanul Irina Vlah se arată mâniată rău de o vizită matinală a Brigăzii „Fulger” la Comrat și cere explicații în legătură cu asta ministrului de Interne, Ana Revenco.

Eu cred că „Fulger” trebuie să acționeze fulger pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în orice condiții, la orice oră și minut, dar mai ales în condițiile actualei stări de urgență în care s-a declarat că ne aflăm.

Mai mult decât atât: „Fulger” trebuie să acționeze fulger mai ales la Comrat, acolo unde, de 30 de ani, s-au pus și se pun la cale în permanență acte îndreptate împotriva Republicii Moldova! Acolo unde agentura rusească lucrează nestingherită ca la ea acasă.

Așa-zisa autonomie găgăuză de la Comrat a fost sclipuită, în 1994, de agentura rusească condusă de Piotr Kirilovici Lucinschi, după ce acesta a fost instalat atunci în fotoliul de Președinte al Parlamentului cu votul majorității parlamentare agrariene pro-ruse.

Așa-zisa autonomie de la sudul republicii nu a fost creată în sprijinul populației găgăuze, ci împotriva ei! Și, bineînțeles împotriva întregii populații majoritar românești a Republicii Moldova.

Mai mult decât atât, așa-zisa autonomie de la Comrat se constituie în unul dintre cele mai mari și mai periculoase acte ale rețelei rusești îndreptate împotriva Republicii Moldova!

Eu cred că după eliberarea Ucrainei, Republica Moldova ar trebui să uite de tot felul de autonomii pe care Moscova și le dorește cu orice preț în acest teritoriu, inclusiv de autonomia găgăuză care este ostilă nouă. 

Cel mai mare și mai adecvat sprijin pentru populația găgăuză și cultura ei va fi înființarea autonomiei culturale găgăuze în cadrul viitorului județ Cahul, acolo unde frații noștri găgăuzi au trăit în pace și înțelegere până la ocupația sovietică din 1944.

Actuala așa-zisă autonomie de la Comrat a fost concepută nu pentru salvarea găgăuzilor și a culturii lor, ci pentru menținerea și perpetuarea procesului de rusificare a acestei minorități. Dovadă este faptul că după aproape 30 de ani de la înființarea acestei așa-zise autonomii, găgăuzii sunt și mai rusificați decât au fost pe timpul sovietic, ei continuând să învețe exclusiv în limba rusă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.