Spionii Rusiei, capturați în Albania, în timp ce încercau să penetreze securitatea facilităților militare ale statului membru NATO


Spionii Rusiei, capturați în Albania, în timp ce încercau să penetreze securitatea facilităților militare ale statului membru NATO

Ministerul albanez al Apărării a anunțat sâmbătă că doi dintre soldații săi au fost răniți în timp ce încercau să-i oprească pe doi ruși și un ucrainean care au încercat să intre într-o fabrică militară din centrul Albaniei.

„Trei cetățeni cu pașapoarte rusești și ucrainene au încercat să intre în fabrică”, au declarat reprezentanții ministerului, adăugând faptul că „ofițerii care păzeau uzina au reacționat imediat, dar în timpul eforturilor lor de a-i opri pe cei trei cetățeni străini, doi dintre soldații noștri au fost răniți”.

Ministerul a declarat că cei trei cetățeni străini au fost reținuți, prim-ministrul albanez Edi Rama a precizând că cele trei persoane sunt „suspectate de spionaj”.

Potrivit surselor oficiale, unul dintre arestați, identificat doar ca cetățean rus M.Z., în vârstă de 24 de ani, a intrat pe teritoriul fabricii Gramsh și încerca să facă fotografii în momentul în care a fost surprins de militarei. Ministerul Apărării a spus că bărbatul a folosit un fel de spray împotriva soldaților, în timp ce încerca să scape după ce a fost oprit de gardieni.

În apropiere au mai fost arestați și alți doi străini, o rusoaică identificată ca S.T., în vârstă de 33 de ani, și un bărbat ucrainean F.A., de 25 de ani.

Mulți turiști ruși și ucraineni vizitează Albania în timpul vacanțelor de vară. Baza militară Gramsh, care în perioada comunistă a Albaniei a fost folosită pentru a produce tipul rusesc al puștii AK-49, se află la doar 70 de kilometri de plaje.

Potrivit site-ului web al ministerului, fabrica oferă acum servicii de producție pentru industria de apărare, Albania fiind membră a NATO din 2009.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.