ȘOC pentru invadatori! Ucraina aruncă în aer un batalion rusesc de rachete, situat pe un aerodrom din Belarus


ȘOC pentru invadatori! Ucraina aruncă în aer un batalion rusesc de rachete, situat pe un aerodrom din Belarus

Cel puțin opt explozii puternice, semnalate atât vizual cât și auditiv, au avut loc în noaptea de 11 august pe aerodromul militar „Zyabrovka” din Belarus. Acest lucru a fost raportat de mai multe publicații din Belarus, fiind recunoscut și de către autorități, în stilul binecunoscut al propagandei ruse.

„De la 00:25 la 00:32, s-au auzit explozii, s-a simțit o undă de șoc, de câteva ori au fost văzute chiar și fulgere luminoase în condițiile unui cer altfel extrem de înnorat, din direcția în care se află aerodromul Zyabrov” , a anunțat , de pildă, canalul de Telegram Flagpole -Gomelshchyna.

În stilul obișnuit, Ministerul Apărării din Belarus a explicat fulgerele și exploziile care au luminat noaptea pe aerodromul„Zyabrovka” prin niște banale incidente care ar fi produs „aprinderea echipamentului” militar.

„În legătură cu solicitările de informații primite de Ministerul Apărării cu privire la incendiile care au avut loc în zona Zyabrovka din regiunea Gomel, vă informăm că pe 10 august, în jurul orei 23:00, în timpul controlului uneia dintre piese de echipament, după ce motorul a fost înlocuit, acesta s-a aprins. Măsurile de stingere a incendiilor au fost luate de personal în timp util. Nimeni nu a fost rănit ” , se spune în mesajul postat pe canalul oficial de Telegram al Ministerului Apărării din Belarus.

După cum se știe, aerodromul Zyabrovka este controlat complet de ruși, care îl folosesc ca bază pentru atacurile asupra Ucrainei. 

„În prezent, o bază militară rusă este înființată acolo. Există un batalion de rachete care operează sistemului de lansare Iskander-M și un batalion de lansatoare S-400 pe teritoriul aerodromului ” , a declarat la începutul lunii iulie Alexei Gromov, șef adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Cu câteva zile mai devreme, explozii similare au avut loc la o altă bază aeriană rusă din apropierea satului Novofedorovka din Crimeea. Ministerul rus al Apărării le-a explicat, ca și oficialii din Belarus, ca fiind o detonare accidentală a muniției și a susținut că personalul și aeronavele staționate acolo nu au fost rănite, însă ulterior s-a dovedit că lovitura a fost o acțiune extrem de eficientă a partizanilor ucraineni, soldată cu pierderi majore pentru Rusia: 8 avioane SU-27, 4 avioane SU-30M, 5 avioane SU-24, 6 elicoptere MI-8, 1 aparat IL-20RT, 4 depozite de muniții distruse și peste 60 de piloți ruși uciși.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.