Alt efect tragic al sărăciei crunte din Coreea de Nord: Explozia cazurilor de prostituție. Cum încearcă regimul comunist să oprească acest flagel


  • ACP
  • Aug 5, 2022 17:54
  • 1716
Alt efect tragic al sărăciei crunte din Coreea de Nord: Explozia cazurilor de prostituție. Cum încearcă regimul comunist să oprească acest flagel

Sărăcia și foametea din Coreea de Nord au făcut ca numărul femeilor care se prostituează să fie din ce în ce mai mare, situația obligând autoritățile comuniste să intervină public pentru a încerca stoparea acestui fenomen.  

Prostituția nu e o noutate în Coreea de Nord, fiind în general tolerată - chiar dacă este ilegală - câtă vreme se petrece departe de ochii lumii. În multe cazuri prostituția se adresa doar unei categorii limitate, ca în cazul studentelor de la facultățile de arte ale spectacolului din Phenian, care au fost trimise într-un lagăr de muncă pentru implicarea într-o rețea de prostituție care ar fi servit elitele comuniste.  

Acum însă autoritățile nord-coreene au de făcut față creșterii periculos de rapide a numărului celor care se prostituează, în special în marile orașe ale țării, ceea ce a făcut ca însuși liderul Kim Jong-un să intervină direct, ordonând autorităților să acționeze pentru a preveni răspândirea prostituției, după cum a declarat săptămână aceasta pentru Radio Free Asia un locuitor al orașului Chongjin din nord-estul provinciei Hamgyong de Nord.  

Principala organizație de tineret a țării, Liga Tineretului Patriotic Socialist, aflată sub controlul direct al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, acționează acum în orașele unde situația e mai gravă, precum Chongjin și Hamhung, pentru a împiedica tinerele să se prostitueze.

Ministerul Securității Sociale și Liga Tineretului Patriotic Socialist au mobilizat patrule care acționează zi și noapte pentru a supraveghea locurile cunoscute pentru practicarea prostituției, cum ar fi parcurile și gările, oferind acum tinerilor educație ideologică pentru a se asigura că nu se îndepărtează de la moravurile socialiste. Liga Tineretului Patriotic Socialist insistă acum mai mult cu educația ideologică, ținând prelegeri pentru tineri în efortul de a-i descuraja să-și vândă trupurile pentru bani, cu explicația că prostituându-se s-ar angaja în activități decadente, reacționare, antisocialiste, după a spus însuși Kim Jong-un.

Liga Tineretului Patriotic Socialist a organizat chiar un miting la care au fost criticate public mai multe tinere prostituate, în districtul Sunam din Chingjin.  

"Mitingul a fost o formă de rușinare publică, fiecare dintre cele opt femei de pe scenă fiind obligate să își dezvăluie numele, vârstele, adresele de acasă și locurile de muncă și să își facă autocritica", după cum a relatat o sursă din țara comunistă.

Săptămână trecută, în prima zi a patrulării cadrelor Ministerului Securității Sociale și Ligii Tineretului împotriva prostituției în Hamhung, au fost arestate în zona din jurul gării din oraș aproximativ 30 de femei, cele mai multe având peste 20 de ani, dar între ele se aflau și adolescente și proaspăt absolvente de liceu.  

Prostituatele din Hamhung primesc de obicei sume între  80.000-50.000 de woni (10 și 21 euro), pentru serviciile lor, dar sunt și femei din gări care primesc chiar și numai 30.000 de woni (aproximativ 4 euro), conform surselor locale.  

Acum, chiar în condițiile intervenției statului, din ce în ce mai multe femei imploră bărbații să plătească pentru sex în timp ce așteaptă noaptea trenul la gara Hamhung, a relatat o sursă pentru Radio Free Asia.

"Se pare că mai mult de jumătate dintre femeile prinse în mai multe rânduri în raziile intense provin din alte regiuni. Femeile, ale căror vieți au ajuns să fie foarte dificile din cauza măsurilor de izolare și a controlului mișcărilor timp de trei ani, au fost forțate să se angajeze în prostituție pentru ele și familiile lor", a mai spus sursa nord-coreeană. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.