PNL sancționează discursul putinist și rasist susținut de Viktor Orbán în România: "E complet inadecvat! Transilvania este un model de toleranță pentru toată Europa! Din fericire românii sunt mult mai europeni decât premierul ungar!"


PNL sancționează discursul putinist și rasist susținut de Viktor Orbán în România: "E complet inadecvat! Transilvania este un model de toleranță pentru toată Europa! Din fericire românii sunt mult mai europeni decât premierul ungar!"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a reacționat, într-o intervenție telefonică la Digi24, pe tema discursurilor extremiste, rasiste și putiniste susținute de premierul ungar Viktor Orbán pe perioada unei vizite efectuate în România. Liderul liberal a scos în relief că discursurile susținute de premierul ungar nu au nicio tangență cu valorile europene și nu au un impact semnificativ asupra românilor, întrucât, în comparație cu Guvernul de la Budapesta, aceștia "înțeleg mult mai bine situația în care ne aflăm, ce înseamnă toleranța, respectiv cât de nocivă e acțiunea Rusiei în Ucraina".

De asemenea, Ionuț Stroe le-a transmis celor de la UDMR că trebuie să înțeleagă că prezența premierului ungar la varii evenimente organizate pe teritoriul României reprezintă o chestiune nocivă. 

Ionuț Stroe: Din păcate nimic din ceea ce spune acest domn Orban nu mai seamănă cu un discurs al unui lider european. Tot ceea ce spune este împotriva spiritului european. Domnul Orban, prin aceste declarații, din păcate este complet inadecvat. Transilvania e un model de toleranță pentru toată Europa, iar premierul maghiar vine să facă tocmai aici niște afirmații la limita rasismului, despre teorii ale amestecului de rase, care nu au niciun fel de legătură cu valorile noastre comune. Din păcate sunt mulți politicieni care vorbesc despre viitor, dar trăiesc în trecut și își caută argumente și teorii într-un trecut pe care atât România, cât și Ungaria, dar și UE l-au depășit de foarte multă vreme. 

E deranjant faptul că domnul Orban a ales să transmită din România aceste mesaje către niște cetățeni români, chiar dacă de etnie maghiară, încercând astfel să creeze un curent antieuropean, dar și favorabil lui Vladimir Putin. Aceste declarații sunt foarte greu de comentat. Din păcate, o parte din pasajele rostite sunt desprinse fix din manualul Kremlinului de propagandă. Din fericire românii sunt mult mai europeni decât Viktor Orban și înțeleg mult mai bine situația în care ne aflăm, ce înseamnă toleranța, respectiv cât de nocivă e acțiunea Rusiei în Ucraina și evident că nu sunt atât de sensibili cum își închipuie domnul Orban la aceste mesaje. Am văzut lideri ai unor state mai mici din Europa, mai vulnerabile, mult mai apropiate de granița cu Rusia și care au mult mai mult curaj, sunt mult mai limpezi în exprimare când vine vorba despre Rusia, Vladimir Putin și valorile europene decât a făcut-o ieri Viktor Orban. 

Moderator: Acest discurs are loc aproape anual. 

Ionuț Stroe: Înțeleg dorința unora de a fi gazde bune, dar din păcate prezența domnului Orban face rău, iar ei trebuie să înțeleagă acest lucru. Am convingerea că toți maghiarii din România vor continua să împărtășească valorile toleranței, europenismului, să promoveze acest model al cooperării, al bunei înțelegeri în România, nu unul al ostilității așa cum din păcate a promovat ieri domnul Viktor Orban. 

Moderator: Prezența unui președinte de partid cu care sunteți în coaliție, acesta fiind și vicepremier, vă deranjează în vreun fel? 

Ionuț Stroe: E o legătură evidentă între UDMR și reprezentanții statului maghiar. De altfel ei nu ascund acest lucru. Cei din UDMR au fost gazde, ei reprezintă minoritatea maghiară, iar pe undeva e de înțeles să fie acolo, dar în egală măsură, făcând parte din acest Guvern al României, am convingerea că ei promovează linia europeană și din câte știu eu nu s-a schimbat nimic în atitudinea dânșilor, adică nu e cazul să facem un subiect din prezența lor acolo. Miniștrii UDMR din Guvern sunt solidari cu acțiunile României și UE legate de ceea ce se întâmplă în Ucraina și cred că așa vor rămâne. Pe undeva ar trebui să fie mai atenți la aceste ieșiri publice, ca nu cumva indirect să valideze anumite teorii. 

Premierul extremist al Ungariei, Viktor Orbán, a efectuat o vizită în România pe parcursul căreia a promovat public tezele Kremlinului, susținând că sancțiunile occidentale și politica de înarmare a Ucrainei reprezintă niște greșeli, adăugând că Rusia nu poate fi învinsă. Totodată, premierul ungar a criticat "amestecul" de rase europene și non-europene. 

"Noi (maghiarii - n.red.) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă", a declarat Orbán la Băile Tuşnad, în cursul zilei de sâmbătă. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt "națiuni".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.