R.Moldova să ancheteze crimele împotriva umanității săvârșite de Rusia în așa-zisa Transnistria din ‘92 până în prezent


R.Moldova să ancheteze crimele împotriva umanității săvârșite de Rusia în așa-zisa Transnistria din ‘92 până în prezent

Observ anumite reacții ironice în urma anunțului din 11 iulie al Înaltei Curți de Casație și Justiție din România că s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în Ucraina. 

Nu sunt jurist de formație, dar, după umila mea părere, acțiunea Parchetului din România împotriva războiului condus de Vladimir Putin în Ucraina este una salutară!

Este una dintre puținele măsuri temerare ale Bucureștiului în apărarea românilor din teritoriile românești înstrăinate.

De-a lungul anilor am sperat mult ca un asemenea pas să fie făcut de Procuratura Generală de la Chișinău pe marginea crimelor săvârșite de ocupanții ruși în războiul lor sângeros declanșat în 1992 asupra Republicii Moldova și mai ales a crimelor separatiștilor proruși de la Tiraspol asupra populației românești din stânga Nistrului și de la Tighina.

Nu a fost să fie!

Din păcate, procurorii, justiția Republicii Moldova în general, nu au fost în stare să se ridice la nivelul Parchetului, justiției din Lituania, să zicem, care au avut curajul și au reușit până la urmă să investigheze peste ani crimele comise de ocupanții ruși în timpul invaziei lor sângeroase de la Vilnius din 1991 și să-i tragă la răspundere, fie și în contumacie, pe absolut toți factorii decidenți de la Moscova aflați în funcțiile cele mai înalte, care au fost implicați în săvârșirea atrocităților în rândul populației lituaniene.

Procurorii, justiția de la Chișinău își au rădăcinile în structurile rusești de la Moscova. Aceștia nu vor catadicsi niciodată, de pildă, să inițieze o acțiune penală pe marginea crimelor săvârșite de unul ca Rogozin, cel care a luat parte direct la războiul din 1992 împotriva Republicii Moldova, cel care a tras cu arma în polițiștii moldoveni la Nistru, cel care a ucis, a dat foc, la braț cu batalioanele separatiste, luptătorilor noștri din cadrul Ministerului de Interne, cel care a atentat la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și cel care exercită azi funcții înalte încredințate de regimul Putin și care continuă să ne amenințe de la înălțimea acestor funcții !

Pentru că este strâns legată și controlată de Moscova, justiția din Republica Moldova nu se va sesiza niciodată din oficiu, așa cum face azi Parchetul de la București, ca să cerceteze infracțiunile asupra umanității săvârșite de separatiștii proruși de la Tiraspol, infracțiunile lor de ieri și de azi.

Din contră, aceștia sunt încurajați în acțiunile criminale împotriva Republicii Moldova de justiția și de guvernările de la Chișinău!

Anume din acest considerent Bucureștiul, care a avut curajul să inițieze o acțiune penală împotriva Rusiei, trebuie să servească drept exemplu în acest sens pentru actuala guvernare de la Chișinău, determinând-o în definitiv să facă și ea pași temerari în raport cu regimul rus de ocupație.

Doar astfel actuala guvernare de la Chișinău ar putea dovedi că nu este o unealtă a Moscovei de amăgire a României și UE-ului.

Ocupantul trebuie pedepsit potrivit legii oriunde și oricând.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.