VIDEO Rareș Bogdan se revoltă în plenul Parlamentului European: "Când va fi și România cu adevărat pe agenda de priorități a UE?". Subiectul care a stârnit nemulțumirea eurodeputatului PNL


VIDEO Rareș Bogdan se revoltă în plenul Parlamentului European: "Când va fi și România cu adevărat pe agenda de priorități a UE?". Subiectul care a stârnit nemulțumirea eurodeputatului PNL

Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a susținut un discurs în plenul Parlamentului European, în prezența șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe parcursul căruia a precizat că "este inadmisibil" ca Uniunea Europeană să considere România drept o țară "de categoria a doua", acesta reclamând, printre altele, problema reprezentată de faptul că se amână sistematic primirea țării noastre în Spațiul Schengen. 

"Cehia e membră a UE din mai 2004 și din decembrie 2007 membră Schengen. Marele politician Václav Havel spunea că 'în general petrolul nu ar trebui să fie mai important decât drepturile omului și nici decât drepturile națiunilor'. România e membră a UE din 2007, iar 4 ani mai târziu îndeplinise condițiile pentru aderarea la Schengen. Suntem în 2022, dar încă așteptăm. De 11 ani românii mei sunt ținuți la ușa unui club exclusivist. Cel mai credincios popor din UE, cel mai euro-optimist, cu multă suferință în mentalul colectiv, e tratat cu indiferență. Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deși avem tot dreptul la ea, atât cultural, cât și istoric, respectiv politic. Ne mai mirăm oare că apar mișcări politice care contestă euro-sistemul? Europa cutremurată acum de războiul din Ucraina ar fi trebuit să învețe că indiferența costă. Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeei și privește acum la asaltul mortal rusesc din Ucraina. Românii nu sunt în niciun pericol, mulțumesc lui Dumnezeu, deoarece suntem membri NATO. Pericolul e altul, ca românii să continue să plece masiv din țara lor considerată de categoria a doua. Șapte milioane au plecat și am rămas douăzeci de milioane. Nu e corect, nu e moral, nici democratic că regulile se aplică discreționar. Întrebarea mea și a poporului meu este: când va fi și România cu adevărat pe agenda de priorități a UE? Este inadmisibil ceea ce se întâmplă!", a zis eurodeputatul PNL. 

Vedeți video:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.