Vot istoric pentru diminuarea dependenței Europei de energia rusească. Birchall scoate în relief cât de importantă e pentru România decizia PE privind includerea energiei nucleare în Taxonomie


Vot istoric pentru diminuarea dependenței Europei de energia rusească. Birchall scoate în relief cât de importantă e pentru România decizia PE privind includerea energiei nucleare în Taxonomie

Ana Birchall, fost vicepremier și ministru al Justiției, în prezent Reprezentant Special pentru Proiecte Strategice și Relații Internaționale în cadrul companiei Nuclearelectrica, explică, într-o postare pe Facebook, cât de important este pentru România faptul că Parlamentul European a decis astăzi includerea energiei nucleare în Taxonomie, ceea ce "asigură cadrul legal de finanțare privată pentru proiectele în domeniul nuclear din țara noastră și UE".

De asemenea, Ana Birchall subliniază că decizia Parlamentului European are și implicații majore atât din perspectiva securității energetice, cât și din punct de vedere geopolitic, al reducerii dependenței de importurile de energie din Rusia. 

Redăm comunicatul Anei Birchall: "Bravo, Nuclearelectrica! Bravo, România!  

Astăzi este o mare victorie pentru industria nucleară din România, reflectând inclusiv eforturile susținute în ultima perioadă de echipa Nuclearelectrica.  

Decizia istorică de astăzi asigură cadrul legal de finanțare privată pentru proiectele în domeniul nuclear din România și UE.  

În țara noastră, energia nucleară are un rol crucial în asigurarea securității energetice a României, în reducerea dependenței de importurile de energie din Rusia și în decarbonizare. Includerea energiei nucleare în Taxonomie, prin votul de astăzi, va asigura posibilități pentru finanțarea proiectelor strategice în domeniul nuclear ale României, pentru dezvoltări viitoare ale științei, cercetării nucleare, pentru menținerea competitivității industriei nucleare românești, continuând să pună în valoare expertiza la nivel de excelență a resursei umane pe care Nuclearelectrica deja o are.

În actualul context geopolitic, decizia de astăzi este cu atât mai importantă și pune Uniunea Europeană pe calea cea bună privind asigurarea securității în aprovizionarea cu energie.  

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibila decizia de astăzi și care au promovat constant energia nucleară și proiectele importante ale României: echipa Nuclearelectrica, Forumul Atomic Român, Nuclear Europe, Ministerul Energiei, FORATOM, Reprezentanța Permanentă a României la UE.  

Mulțumesc de asemenea tuturor europarlamentarilor români, care, prin votul lor de astăzi, au arătat susținerea intereselor naționale.  

A fost o muncă de echipă imensă și deloc ușoară! Felicitări României și nucleariștilor!".

Redăm comunicatul Nuclearelectrica: "SN Nuclearelectrica SA salută rezultatul votului din cadrul Parlamentului European de astăzi, 6 iulie 2022, prin care energia nucleară a fost inclusă în Taxonomia pentru finanțare durabilă. Este o decizie importantă care deschide calea pentru noi dezvoltări ale energiei nucleare în Europa și în România în condiții favorabile de finanțare privată.

“Astăzi este o reconfirmare a rolului energiei nucleare atât în asigurarea securității energetice, cât și în decarbonizare.  

Includerea energiei nucleare în Taxonomie, prin votul de astăzi, va asigura noi posibilități pentru finanțarea proiectelor strategice în domeniul nuclear în România, pentru dezvoltări viitoare ale științei, cercetării nucleare, pentru menținerea competitivității industriei nucleare romanești, continuând să pună în valoare expertiza la nivel de excelență a resursei umane pe care Nuclearelectrica deja o are.

În actualul context geopolitic, decizia de astăzi este cu atât mai importantă și pune Uniunea Europeană pe calea cea mai bună privind asigurarea securității în aprovizionarea cu energie.” – Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica

“Demersul de includere a energiei nucleare în Taxonomie a fost susținut de SN Nuclearelectrica SA și Romatom încă de la adoptarea Regulamentului privind Taxonomia UE în 2020, energia nucleară fiind o componentă strategică a mixului energetic național.  

Decizia de astăzi contribuie la reconfirmarea rolului pe care energia nucleară îl are pentru securitatea energetică și decarbonare. Mulțumim tuturor celor care au înțeles beneficiile energiei nucleare și au contribuit într-un efort de echipă la rezultatul de astăzi. Multumim, de asemenea, europarlamentarilor români, care, prin votul lor de astăzi, au arătat susținerea intereselor naționale”, Ana Birchall, Reprezentant Special pentru Proiecte Strategice și Relații Internaționale.

Taxonomia stabilește cadrul de reglementare pentru acordarea de finanțare pentru proiecte de investiții care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE.

Energia nucleară este inclusă ca pilon strategic de securitate în aprovizionare și decarbonizare la nivelul UE.  

În România, energia nucleară asigură aproximativ 18% din necesarul de energie, 12.600 locuri de muncă și are o contribuție anuală în PIB de 5.7 miliarde Euro. Industria locală are un potențial crescut de a participa la dezvoltarea de noi proiecte nucleare, estimată la aproximativ 40%.

#SigurantaSiSustenabilitate #DezvoltareDurabila".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.