Alte nemernicii săvârșite de armata rusă: Răpirile și ținerea în captivitate a unor copii ucraineni


  • ACP
  • Jul 1, 2022 17:56
  • 970
Alte nemernicii săvârșite de armata rusă: Răpirile și ținerea în captivitate a unor copii ucraineni

Un acordat pentru Al Jazeera de Oleg Buryak, șeful administrației militare din Zaporijia, o regiune din sud-estul Ucrainei, de pe râul Nipru, prezintă situația fiului acestuia, Vlad Buryak, ce a fost luat ostatic de trupele ruse pe 8 aprilie. 

Atunci, la aproximativ o lună după ce forțele ruse au capturat orașul Melitopol din regiunea Zaporijia, un convoi civil de mașini care încercau să iasă din zona ocupată a fost oprit la un punct de control al armatei ruse, iar soldații ruși care verificau documentele și-au dat seama că Vlad, băiatul de 16 ani care se afla într-una dintre acele mașini, era fiul șefului administrației militare a regiunii. 

Potrivit tatălui său, Vlad "a fost luat ostatic" de trupele ruse din cauza rolului său de conducere în zona rămasă sub control ucrainean, în timp ce forțele Kremlinului controlează acum celelalte patru districte din Zaporijia. 

Oleg Buryak se simte neputincios în ceea ce privește capturarea fiului său de 16 ani, dar susține că va lupta în continuare împotriva invadatorilor ruși, că zona condusă de el nu va fi ocupată de aceștia. Pentru a-și proteja fiul, Oleg Buryak a spus că nu poate dezvălui ce vor răpitorii ruși, respectiv orice detalii despre ceea ce a trăit fiul său. 

"Nu pot spune ce mi-a povestit că a văzut sau auzit. Din ostatic, el poate deveni martor. Și astfel de martori pot fi făcuți dispăruți, astfel încât nimeni să nu le poată găsi cadavrul", a spus acesta. 

De la răpirea sa Vlad a fost transferat într-o locație cu condiții mai bune, unde are acces la duș, toaletă și la un telefon mobil de la care își poate suna tatăl.  

"Mi-a trimis un cântec", a mai spus Buryak, în timp ce îi trimitea videoclipul cu cântecul reporterului Al Jazeera, continuând: "fiul meu nu mi-a mai trimis niciodată cântece"

Întrebat cum se descurcă, Oleg Buryak a zis că alți ucraineni au probleme mai grave: "sunt oameni care și-au pierdut copiii sau ai căror copii au murit, sunt părinți ai căror copii au dispărut fără urmă".

Și într-adevăr, se poate mai rău. Într-un caz, relatat de șefa unei asociații care se ocupă de găsirea copiilor dispăruți, Marina Lypovetska, două surori, în vârstă de 9 și 15 ani, se aflau într-o mașină cu părinții lor, încercând să scape dintr-o zonă ocupată de armata rusă. 

"Rușii au văzut că în mașină se aflau civili și doi copii, dar au început să tragă și, din păcate, ambii părinți au fost uciși", a relatat Lypovetska. 

Militarii ruși ar fi luat fetele, iar apoi ar fi lăsat-o pe cea mică într-un sat, de unde a fost dusă rudelor, așa cum a povestit fetița. Despre sora ei în vârstă de 15 ani nu există informații legate de locul unde s-ar afla, dar Lypovetska spune că a fost luată de militarii ruși și acum ar putea fi în Rusia și i s-ar putea întâmpla lucruri foarte rele. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.