18 morți și 59 de răniți! Crește numărul victimelor înregistrate la Mall-ul bombardat de Rusia cu rachete de croazieră!


18 morți și 59 de răniți! Crește numărul victimelor înregistrate la Mall-ul bombardat de Rusia cu rachete de croazieră!

În dimineața zilei de 28 iunie, trupurile a 18 cetățeni decedați au fost deja găsite sub dărîmăturile centrului comercial Amstor din Kremenciuk. Cel puțin 59 de persoane au fost rănite, iar alți 40 de oameni au fost dați dispăruți, a anunțat șeful administrației militare regionale, Dmitri Lunin, pe canalul de mesagerie Telegram.

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, operațiunile de căutare și salvare continuă, structurile clădirilor avariate sunt demontate cu echipamente speciale. În lucrare au fost implicați 440 de angajați ai Serviciului de Stat de Urgență și 70 de de utilaje. Coordonarea măsurilor la locul tragediei se realizează de către Inspectoratul local pentru Situații de Urgență.

Luni, 27 iunie, în jurul orei 15:50 , în Kremenciuk s-au auzit explozii puternice, bombardamentul cu rachete asupra facilitățior comerciale din oraș fiind anunțat în primă instanță de către șeful administrației militare regionale, Dmitri Lunin, pe canalul Telegram: "Din păcate, există victime. Mai multe detalii mai târziu".

Primarul orașuluii, Vitaliy Maletsky, a declarat că lovitura a vizat un centru comercial aglomerat care nu are legătură cu operațiunile militare iar Preşedintele Volodymyr Zelenski a declarat că peste 1.000 de oameni se aflau în mall când clădirea a fost lovită de rachetă.

"Atacul cu rachete asupra mall-ului cu oameni din Kremenchug este o altă crimă de război a rușilor. O crimă împotriva umanității. Acesta este un act de teroare nedisimulat și cinic împotriva populației civile. Rusia este un stat terorist", a mai adăugat Lunin.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a tras în centrul comercial și de divertisment din Kremenciuk cu rachete X-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. Avioanele au decolat de pe aerodromul Shaikovka din regiunea Kaluga din Federația Rusă, iar lansările au fost efectuate de pe teritoriul regiunii Kursk din Rusia. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că două rachete au fost lansate spre Kremenciuk, dintre care una a lovit centrul comercial, cealaltă - stadionul orașului.

Liderii țărilor „Big Seven” (G7), care se află la un summit comun în Germania, au emis o declarație cu privire la atacul cu rachete rusești asupra centrului comercial din Kremenciuk. Poziția șefilor Germaniei, SUA, Canadei, Franței, Marii Britanii, Italiei și Japoniei a fost făcută publică pe contul oficial de Twitter al summitului de la Elmau luni, 27 iunie.
"Noi, liderii G7, condamnăm cu fermitate atacul odios asupra centrului comercial din Kremenciuk. Ne alăturăm Ucrainei în doliu pentru victimele nevinovate ale acestui atac brutal. Atacurile fără discriminare asupra civililor inofensivi sunt o crimă de război. Președintele rus Putin și alți autori vor fi trași la răspundere”, se spune în comunicat.

Liderii G7 și-au reafirmat „sprijinul neclintit pentru Ucraina” și au asigurat, de asemenea, că vor continua să ofere ucrainenilor sprijin financiar, umanitar și militar. „Nu ne vom odihni până când Rusia nu va pune capăt războiului său brutal și lipsit de sens cu Ucraina”, au adăugat politicienii.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.