Părinții recruților ruși care au supraviețuit după scufundarea Moskva cer ca fiii lor să nu fie retrimiși la război: "E inacceptabil să fie reînrolați!"


Părinții recruților ruși care au supraviețuit după scufundarea Moskva cer ca fiii lor să nu fie retrimiși la război: "E inacceptabil să fie reînrolați!"

Părinții recruților ruși care au supraviețuit scufundării crucișătorului Moskva cer ca fiii lor să nu fie trimiși la luptă contra Ucrainei. 

O scrisoare redactată de părinții a 49 de recruți care au supraviețuit când crucișătorul de rachete Moskva, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat în aprilie, spunea că fiii lor au fost repartizați pentru a fi trimiși pe fregata de rachete Ladny, a informat marți publicația independentă rusă Novaya Gazeta.

Scrisoarea a fost adresată comisarului prezidențial al Rusiei pentru drepturile omului, procurorului militar din Crimeea anexată și Comitetului Mamelor Soldaților Rusiei (CSMR), cu sediul la Moscova.

Părinții marinarilor au precizat că fiii lor ar putea fi dislocați pe mare încă din data de 30 iunie, în pofida promisiunilor că vor putea rămâne pe uscat.

Scrisoarea spunea că mulți dintre cei care au fost repartizați pe fregata de rachete Ladny nu vor să participe din nou la războiul lui Putin. Părinții au mai spus că nava în sine este în funcțiune de mai bine de trei decenii și are nevoie de reparații.

"Copiii noștri, care sunt recruți, au fost deja implicați ilegal în operațiunea militară specială de pe crucișătorul Moskva și au suferit traume psihologice în urma accidentului", au mai zis respectivii părinți, potrivit Novaya Gazeta.

"Considerăm inacceptabilă reînrolarea celor care au trecut printr-o situație traumatizantă din punct de vedere psihologic pentru a participa la operațiuni de luptă", au scris părinții marinarilor.

Părinții recruților au cerut ca fiii să nu fie trimiși din nou să lupte în războiul lui Putin contra Ucrainei, a mai informat Novaya Gazeta. 

Pe 13 aprilie, Moskva s-a scufundat la scurt timp după ce Ucraina a susținut că a provocat pagube semnificative navei cu rachete Neptune.

Kremlinul a susținut că nava din epoca sovietică a fost avariată după ce un incendiu la bord a provocat detonarea muniției.

Părinții ruși au lansat ulterior apeluri pe rețelele sociale, cerând răspunsuri cu privire la soldații "dispăruți", după ce Kremlinul a susținut că cei aproximativ 500 de angajați ai navei Moskva au fost evacuați cu succes pe alte nave înainte de a fi readuși în portul Sevastopol din Crimeea. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.