În Moldova, Dodon este în arest la domiciliu. La București, Iliescu ne râde în nas, din Primăverii


În Moldova, Dodon este în arest la domiciliu. La București, Iliescu ne râde în nas, din Primăverii

Asta ne spune tot ce este de spus despre Moldova, sub Maia Sandu, și România regimului Iohannis și al Ciumei Roșii. 

Dragi prieteni, dacă urmăriți atent ce se petrece la est de Prut, orice scepticism legat de unire trebuie să dispară. Multă vreme, cârcotașii s-au uitat cu neîncredere la frații noștri din Basarabia și au cârtit. Se vede acum că, dimpotrivă noi avem ce învăța de la ei. Au dovedit înțelepciune la vot și au ales o guvernare care, nu, nu merge perfect, dar se străduie. În timp ce în România lui Iohannis nu se petrece nimic bun, în Republica Moldova vedem dacă nu zilnic, măcar săptămânal, că deschid un nou front de luptă. 

Și să mai spunem ceva: Republica Moldova nu ar fi primit statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană dacă nu era guvernarea Maia Sandu. Să nu uităm că, în martie, Ucraina critica gestul Chișinăului. „Cererea Moldovei și Georgiei de aderare la UE arată acum ca o încercare de a face autostopul la un tren ucrainean de mare viteză către Bruxelles. Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE trebuie luată în considerare separat de cererile Georgiei și Moldovei”, spunea, la 7 martie, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Sigur, putem înțelege disperarea ucrainenilor, mai ales în acel moment greu, și temerea că Moldova și Georgia îi vor încurca. Dar eu, ca român, mă bucur pentru reușita Moldovei. Liderii UE au văzut meritele guvernului de la Chișinău. În schimb, Georgia a fost refuzată, n-a primit statut de țară candidată. 

În acest timp, ce se întâmplă cu statutul României în Uniunea Europeană:

– Aderarea la spațiul Schengen a devenit o poveste nesfârșită, ridicolă. Contrabandiștii de țigări și de droguri au trecut ca prin brânză frontiera României, este ridicol să mai susținem că „tehnic” am putea adera la spațiul Schengen. Personal, nici nu cred că se vrea! S-ar pierde prea multe șpăgi și ar trebui concediați sute sau mii de funcționari care ar deveni inutili prin desființarea punctelor de trecere a graniței. 

– România nu mai îndeplinește nici un criteriu pentru aderare la zona euro. Desigur, sunt economiști care ar putea avea rezerve față de adoptarea euro. Dar eu constat că, în anii anteriori, îndeplineam măcar câte un criteriu. Acum, zero. 

– Corupția este în creștere, se apropie de nivelul din 2001-2004, când guvernau Iliescu și Năstase. În consecință, monitorizarea României va continua.

Regimul de la Chișinău este, evident, mai pro-european – în spiritul său – decât cel de la București, unde avem o bandă de tâlhari care bucuroși s-ar da pe mâna lui Putin, dacă nu le-ar fi teamă de mânia poporului. Repet: faptul că Dodon-cel-susținut-de-Moscova este în arest la domiciliu, în timp ce criminalul kaghebist Ilici ne râde în nas din vila sa din Primăverii este relevant. 

Constat că tot mai mulți români, de pe ambele maluri ale Prutului, vor unirea. Dacă la București am avea o guvernare de patrioți adevărați, nu de propagandiști corupți, acum s-ar lucra intens la conectarea economică, mai ales în sectorul energetic. Dar regimul Iohannis este în vacanță permanentă. 

Desigur, unirea va însemna un drum greu, dar cei care vor reuși să o finalizeze vor intra în istorie și vor avea parte de recunoștința generațiilor viitoare. Putem face România mare, din nou. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.