Grupaj FOTO: Şantier în curtea Elisabetei Rizea de la Nucșoara. Haideți să ajutăm memoria să învingă uitarea! Un proiect necesar


Grupaj FOTO: Şantier în curtea Elisabetei Rizea de la Nucșoara. Haideți să ajutăm memoria să învingă uitarea! Un proiect necesar

Profesor de istorie și cercetător neobosit al partizanilor musceleni, domnul Cătălin Nedelcu prezintă, pe blog, stadiul lucrărilor de salvare a casei Elisabetei Rizea din Nucșoara. 

În această primăvară-vară, meșterii maramureșeni au făcut treabă bună, înlocuind stâlpii prispei și întreaga lemnărie putrezită, totodată refăcând și cele două odăi din spatele casei, care s-ar fi prăbușit într-un viitor apropiat. ”Doar rugăciunile o mai țineau în picioare”, au spus meșterii, după ce au văzut cât de putreziți vor fi fost stâlpii prispei, aceasta amenințând să se prăbușească trăgând după ea întreaga fațadă. 

Dar mai sunt foarte multe de făcut până ca această casă plină de istorie – în care partizanii musceleni au venit în repetate rânduri, depunându-și jurămintele – să fie salvată și transformată în memorial dedicat rezistenței armate anticomuniste. În acest sens lansăm un apel și o rugăminte adresate tuturor românilor conștienți care își cunosc și-și respectă istoria recentă: donați AICI pentru ca acest proiect de suflet să fie posibil. Precizăm că statul român și autoritățile sale nu au susținut această acțiune esențială. E de datoria noastră să ne asigurăm că la Nucșoara va exista acest memorial. Vă mulțumim anticipat!

Podul.ro vă prezintă în integralitate comentariile profesorului Cătălin Nedelcu, deopotrivă cu fotografiile pe care dânsul le publică pe blog

”Săptămâna trecută şi aceasta s-a lucrat de zor la casa Elisabetei Rizea. Până joi trebuia ca meşterii să termine tot ceea ce şi-au pus în plan. Şi în bani, căci aici s-a aplicat vechiul proverb românesc – ‹Să te întinzi cât îţi este plapuma›. Mare păcat că meşterii vor pleca şi cine ştie când vor mai veni şi pentru ceea ce a rămas.

Dar destul cu lamentările. Ce s-a făcut până acum.

Popii noi de stejar ai prispei sunt montați. Parapetul şi el aproape gata. Zona foarte deteriorată din spate, cu cele două mici cămăruțe a fost refăcută integral după forma originală, lățuirea a fost realizată.

Este un pas bun pentru primăvara asta, acum speram că vom strânge bani cât mai curând şi poate, în toamna, să readucem meşterii maramureşeni în curtea de la Nucşoara. Dar avem nevoie de ajutorul dvs, aşa cum aţi donat şi acum doi ani, acum un an, poate o veţi face din nou. Vă mulţumim!”

Donați AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.