În Cehia, cuplurile gay și bărbații singuri își pot cumpăra un copil. Totul începe la o maternitate surogat din Ucraina. Concluziile anchetei


  • ACP
  • Jun 8, 2022 19:46
  • 2279
În Cehia, cuplurile gay și bărbații singuri își pot cumpăra un copil. Totul începe la o maternitate surogat din Ucraina. Concluziile anchetei

O anchetă din Republica Cehă a scos la lumină una din cele mai mari rețele de trafic cu copii din Europa, rețea care începe de la o clinică privată cu sediul în Ucraina. 

Ucraina are cele mai permisive legi pentru maternitățile surogat, cetățenii străini putând obține cu ușurință un copil din această țară, câtă vreme fac parte din cupluri heterosexuale. 

Ca să ocolească aceasta prevedere legală din Ucraina, traficanții oferă din Cehia copii ucraineni pentru cuplurile gay și pentru cei singuri, bărbați care trăiesc de mult timp fără partener, conform site-ului de știri ceh Seznam Zprávy. 

În ultimii trei ani, cel puțin treizeci de copii s-au născut în spitalele din Praga și apoi au fost transportați în întreaga lume, prețul unui copil fiind de 60.000 euro.

„Copiii sunt făcuți contra cost și nu este vorba în primul rând de furnizarea de servicii pentru cuplurile infertile care au complicații de sănătate și nu pot avea proprii copii”, a precizat Jaroslav Ibehej, purtător de cuvânt al Centrului Național împotriva Crimei Organizate din Cehia. 

Oficialul ceh a menționat ca între beneficiarii rețelei de trafic descoperiți de anchetă se afla „tații care sunt adesea mai în vârstă, cel mai vârstnic tată având 66 de ani. În unele cazuri există ignoranță absolută și lipsă de experiență a taților, necesară pentru îngrijirea nou-născuților”. 

Poliția din Cehia are și date despre cazuri precum cel al unui copil cumpărat de la rețeaua de trafic, care a dispărut undeva în Statele Unite, ori despre un tată care își creștea copilul în condiții nepotrivite. 

De asemenea, merită menționat și cazul unui bărbat care nu a ridicat copilul comandat deoarece și-a pierdut interesul pentru el pur și simplu. 

Un client suedez a declarat autorităților că a cumparat copilul pentru a-și face mama fericită, dupa ce a așteaptat multă vreme să aibă un nepot, iar altul din Germania a explicat că și-a dorit o fiică. Copiii au fost comandați la o clinică din Harkiv, Ucraina, unde este posibil să fie aleși chiar gemeni de diferite sexe. 

Mamele surogat, recrutate dintre femeile cu venituri foarte mici, sunt aduse apoi în ultima lună de sarcina să nască la o clinică din Cehia, apoi copiii sunt preluați de o echipă formată dintr-o dădacă, un interpret și un om care se ocupă de relația cu autoritățile. 

„După nașterea unui copil, mama semnează un set de documente în care renunță la drepturile asupra copilului și își dă acordul să călătorească în țara tatălui”, a explicat Jaroslav Ibehej. 

În schimb, în niciunul dintre cele treizeci de cazuri din Cehia documentate de poliție nu s-a confirmat că cineva a abuzat sau a folosit abuziv copiii născuți la Praga de mame ucrainene surogat. 

Prin urmare, anchetatorii cehi au fost nevoiți să încheie investigația, întrucât gruparea nu a comis trafic de ființe umane conform legislației cehe, care nu are reglementări pentru maternitatea surogat. 

Jurnalistul ceh Vojtěch Blažek, care a investigat cazul rețelei, spune că practica stabilită în Republica Cehă probabil nu se va schimba, iar războiul din Ucraina va agrava problema, chiar dacă autoritățile ucrainene au mai arestat anul trecut câțiva dintre cei care participă la acest tip de trafic – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.