Trupele ucrainene s-au retras din Severodonețk. Rușii pregătesc asaltul asupra Lisiceansk. A 98-a zi de război în Ucraina


Trupele ucrainene s-au retras din Severodonețk. Rușii pregătesc asaltul asupra Lisiceansk. A 98-a zi de război în Ucraina

1. Orașul Severodonețk este controlat de forțele ruse în proporție de 80%, au apărut imagini cu luptătorii ceceni în sediul SBU din centrul orașului. Garnizoana ucraineană s-a retras în orașul vecin Lisiceansk, care ar putea fi apărat mai eficient, totuși mai există încă forțe ucrainene în Severodonețk care luptă cu rușii. Nu este clar dacă forțele ruse vor forța râul Doneț pentru a ataca orașul Lisiceansk sau vor urma o altă cale. Rușii ar putea încerca să taie mai întâi aprovizionarea orașului Lisiceansk ocupând șoseaua dinspre Bahmut. Se duc lupte intense pentru controlul asupra acestei șosele care este permanent bombardată de artileria rusă.

2. Pe direcția Liman – Slaviansk rușii au ocupat localitatea Starîi Karavan. În această regiune rușii ar fi ocupat localitatea Sviatogorsk aflată pe o serie de culmi care ar permite bombardarea orașului Slaviansk.

3. Ucrainenii au continuat contra-ofensiva în nordul regiunii Herson de-a lungul râului Inguleț, unde ar fi capturat localitatea Davîdov Brod. În regiunea Herson ucrainenii au eliberat circa 20 de localități.

4. Pe lângă sistemele de rachete anti-aeriene S-300 rușii ar fi instalat pe Insula Șerpilor și sisteme de rachete sol-sol care ar putea fi folosite pentru atacarea Odessei.

5. Secretarul general al Partidului Rusia Unită Andrei Turceak a declarat că regiunile nou ocupate Herson șu Zaporojie, alături de republicile separatiste Lugansk și Donețk s-ar putea alătura Federației Ruse. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Peskov a afirmat că viitorul acestor regiuni va fi decis de locuitorii lor.

6. În Hotin, regiunea Cernăuți, a fost demontat bustul lui Karl Marx care era amplasat în fața casei de cultură din localitate.

7. Suprafața teritoriilor ucrainene ocupate de ruși este egală cu jumătate din suprafața Marii Britanii sau jumătate din cea a Italiei.

8. Circa 100 dintre militarii ucraineni capturați la Mariupol (din totalul de 2600) vor fi puși sub acuzare pentru crime de război de autoritățile separatiste din Donețk.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.