Tagma magistraților cu pensie specială a ajuns mai lacomă, mai obraznică și mai coruptă decât Ciuma Roșie


Tagma magistraților cu pensie specială a ajuns mai lacomă, mai obraznică și mai coruptă decât Ciuma Roșie

CCR, CSM și ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție) au ajuns niște filiale ale PSD. Corupte. Agresive. Lacome. Disperate după bani.

Zilele trecute, puțina presă liberă care a mai rămas a scris că 13 din cei 14 magistrați de la CSM au dat în judecată propria instituție pentru că mai doreau un spor de 25% la salariile lor de circa 8.000 de euro pe lună. Ce spor? Sporul primit de „consilierii de probațiune”, cei care se ocupă de reintegrarea deținuților. Ce treabă are CSM cu munca acestor consilieri de probațiune? Nici una. Dar au găsit o portiță de atac și s-au dus după bani. Vom vedea dacă judecătorii de la Curtea de Apel Pitești vor da sau nu dreptate colegilor lor de la CSM.

Povestea aceasta, aparent minoră, arată cât de nerușinată a ajuns pofta de bani a celor care conduc casta magistraților. Castă? Tagmă. Bandă ar fi chiar mai potrivit. 

Problema de fond a apărut – și eu am mai scris asta – când regimul Dragnea a interzis DNA-ului să mai ancheteze magistrați corupți. De facto, nu mai există instrumente punitive împotriva procurorilor și judecătorilor care iau șpagă. Regimul Iohannis, prin Cătălin Predoiu, nu numai că nu a reparat răul făcut de Dragnea, dar a împins și mai departe imunitatea, de facto, de care se bucură magistrații. Când ați auzit ultima oară de un magistrat trimis în judecată pentru corupție? Probabil de pe vremea când doamna Kovesi conducea DNA-ul nu s-a mai petrecut așa ceva. A dispărut corupția din acest sector? Nu cred. Dimpotrivă, aș spune. 

Vă amintesc că, pe vremea când DNA avea dreptul să ancheteze magistrați, au fost condamnați mai mulți judecători de la Înalta Curte, plus câțiva șefi ai Parchetelor. 

Pe scurt, care e tabloul de azi al Justiției?

– Nu se atinge de marii corupți;

– Dosare mari, precum cel al Mineriadei din iunie 1990 sau Jandarmeriadei din august 2018, îngropate;

– Magistrații sunt, de facto, deasupra legii, nimeni nu-i mai anchetează penal;

– CCR este un cuib de pesediști antireformiști;

– CSM este o gașcă de inși lacomi puși să stoarcă de la stat salarii cât mai mari, pensii speciale și să respingă orice tentativă de a le fi diminuate privilegiile;

– Inspecția Judiciară pedepsește doar magistrați reformiști și nu spune nimic despre tergiversările scandaloase, care duc la prescrierea faptelor;

Ce-i de făcut? Eu nu vreau să fiu pesmist, dar realitatea este că situația este disperată. Dezastruoasă. Sute de mii de români și-au distrus sănătatea și nervii ieșind în stradă pentru independența Justiției și iată cum i s-a răspuns. 

Unde sunt tinerii reformiști din procuratură sau din judecătorii? Nu-i văd. Se apropie alegerile pentru CSM. Poate totuși vom asista la ascensiunea unor oameni curajoși în această structură, nu o altă doamnă Savonea, amica lui Florin Iordache și Tudorel Toader. 

Dacă nu se va întâmpla asta, rămân la opinia pe care eu am mai scris-o: România are nevoie de un nou start, de la zero. O nouă Constituție, lustrație, epurare, pedepse maximale pentru marii hoți – fără milă. Inclusiv tagma magistraților are nevoie de o epurare, dură. În acest moment, pare o anexă a reptilelor din Ciuma Roșie. Iar măsura cea mai eficientă împotriva judecătorilor care iau șpagă pentru a da achitări dubioase sau sentințe blânde este una singură: reintroduceți curțile cu juri! Vor tăia din corupția și obrăznicia atotputernică a magistraților pesedizați. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.