Masacrul din Uvalde. Trump spune că atacurile armate în școli întăresc argumentele privind "înarmarea cetățenilor care respectă legea". Fostul președinte al SUA consideră că securitatea școlilor ar trebui să aibă prioritate în raport cu sprijinirea Ucrainei


Masacrul din Uvalde. Trump spune că atacurile armate în școli întăresc argumentele privind "înarmarea cetățenilor care respectă legea". Fostul președinte al SUA consideră că securitatea școlilor ar trebui să aibă prioritate în raport cu sprijinirea Ucrainei

Fostul președinte american Donald Trump a declarat că recentul atac armat dintr-o școală din SUA reprezintă un motiv pentru a înarma cetățenii care respectă legea, nu pentru a-i dezarma.

Donald Trump a fost invitat să vorbească la convenția anuală a Asociației Naționale a Puștilor (NRA), desfășurată la Houston. Evenimentul a avut loc la trei zile după ce 19 copii și doi adulți au fost împușcați la o școală din Uvalde.

Participanții la convenție – inclusiv Trump – au precizat că nu armele sunt problema și au pus accent pe siguranța școlilor și sănătatea mintală.

"Existența răului în lumea noastră nu este un motiv pentru a dezarma cetățenii care respectă legea. Existența răului este unul dintre cele mai bune motive pentru a înarma cetățenii care respectă legea", a zis Trump. 

Trump i-a acuzat pe democrați că încearcă să exploateze tragedia și să-i demonizeze pe cei ce dețin arme. 

"De fiecare dată când o persoană tulburată sau dementă comite o crimă hidoasă, există întotdeauna un efort grotesc din partea unora din societatea noastră de a-și avansa propria agendă de politică extremă", a precizat Trump. 

Trump a cerut revizuirea securității școlilor și a abordării națiunii cu privire la sănătatea mintală, spunând totodată că fiecare unitate de învățământ ar trebui să aibă un singur punct de intrare, gard exterior solid, detectoare de metale și uși de clasă solide, iar fiecare școală ar trebui să fie păzită în orice moment de un ofițer de poliție sau gardian înarmat.

De asemenea, Donald Trump a cerut încă o dată ca profesorii să primească permisiunea de a avea cu ei arme în sălile de clasă. 

Pe de altă parte, contestatarii lui Trump spun că acesta a trecut cu vederea îmbunătățirile de securitate care erau deja în vigoare la respectiva unitate de învățământ unde a avut loc atacul armat. În pofida acelor îmbunătățiri, bărbatul înarmat nu a fost oprit, întrucât a intrat în clădire printr-o ușă din spate care fusese deschisă.

Conform unui plan, școlile din Uvalde au o gamă largă de măsuri de siguranță. Districtul avea patru polițiști și patru consilieri de sprijin, conform planului, care pare să fie datat din anul școlar 2019-2020. Avea, de asemenea, un software pentru monitorizarea rețelelor sociale cu privire la amenințări, respectiv un software pentru monitorizarea vizitatorilor școlii. (sursa: The Guardian)

Nu în cele din urmă, Donald Trump le-a cerut parlamentarilor americani să acorde prioritate finanțării pentru securitatea școlilor în raport cu trimiterea de ajutor militar în Ucraina.

"Dacă Statele Unite au 40 de miliarde de dolari de trimis în Ucraina, ar trebui să putem face tot ce este necesar pentru a ne menține copiii în siguranță acasă. Am cheltuit trilioane în Irak și Afganistan și nu am câștigat nimic din asta. Înainte de a construi o națiune în restul lumii, ar trebui să construim școli sigure pentru propriii noștri copii în propria noastră națiune", a zis fostul președinte.

"Congresul ar trebui să voteze imediat pentru a lua înapoi fiecare bănuț din banii neutilizați privind ajutorul COVID. Folosiți acești bani pentru a implementa rapid o securitate impenetrabilă în fiecare școală din țara noastră", a continuat acesta. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.