Verdictul istoricului și cercetătorului american Timothy Snyder: Rusia îndeplinește criteriile unui stat FASCIST. Motivele


Verdictul istoricului și cercetătorului american Timothy Snyder: Rusia îndeplinește criteriile unui stat FASCIST. Motivele

Cunoscut istoric american, profesorul Timothy Snyder de la Universitatea Yale susține, în editorialul său din The New York Times, că Rusia a devenit un stat fascist.

Potrivit acestuia, pe fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă a fost învinsă, dar nu și ideologia fascismului. Esența sa poate fi formulată ca ”violență purificatoare”, iar până acum cea mai izbitoare asociere a acestei ideologii a fost Hitler și Holocaustul. Rusia duce un război fascist și distructiv foarte real împotriva Ucrainei, punctează Timothy Snyder.

El explică faptul că Rusia zilelor noastre îndeplinește majoritatea criteriilor care alcătuiesc fascismul: 

– Cultul unui singur lider (Vladimir Putin);

– Cultul morților sau sacrificiului pentru ceva măreț (victoria în Marele Război Patriotic);

– Un mit al măreției de odinioară a imperiului și o dorință de a-l reface; 

– O mașinărie de propagandă puternică;

– Simboluri vizuale distinctive ca semn de apartenență (Z și V)=Zvastica;

– Manifestări de masă în sprijinul liderului;

– Discurs de ură față de un anumit grup de persoane (față de etnicii ucraineni);

Asemănările dintre Germania lui Hitler și Rusia lui Putin sunt izbitoare. Oricât de greu ar fi pentru mulți să accepte, Rusia repetă această cale, provocând mizerie și distrugere în jurul ei, consideră Timothy Snyder.

Este o greșeală să credem că o țară care a învins cândva fasciștii nu poate fi ea însăși fascistă. Până la un anumit moment în istorie, fascismul nu a fost deosebit de antipatic pentru Uniunea Sovietică, după cum arată clar tratatul de alianță din 1939 dintre URSS și Germania (pactul Ribbentrop-Molotov).

Discursurile liderilor naziști au fost retipărite în presa sovietică. La rândul lor, autoritățile germane au aplaudat eficiența politicii sovietice de deportare a națiunilor mici.

Celebrul filozof și gânditor nazist Carl Schmitt a spus odată că politica fascistă începe cu identificarea inamicului. Nu asta a făcut Uniunea Sovietică de-a lungul istoriei sale și nu asta face Putin acum, folosind termenul ”antifascism” ca acoperire?!, întreabă istoricul. 

Pentru președintele rus,ucrainenii sunt ”naziști” pentru că nu se recunosc drept ruși și îndrăznesc să reziste. Și oricine se opune planului său de a distruge Ucraina este complice la ”nazism”/”fascism”.

Timothy Snyder susține că războiul împotriva Ucrainei nu este doar o întoarcere pe câmpul de luptă fascist, ci și o întoarcere la limbajul și practicile fasciste tradiționale:

– Alți oameni există pentru a-i coloniza;

– Rusia nu poate fi învinuită de nimic în virtutea trecutului său eroic;

– Existența Ucrainei este o conspirație internațională;

– Războiul este singurul răspuns posibil;

Există o singură cale de ieșire, scrie Snyder: liderul fascist trebuie învins - definitiv și irevocabil.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.