Exodul rușilor bogați care cumpără case în Turcia a dus prețul acestora peste cel al caselor din Miami


  • ACP
  • May 20, 2022 16:03
  • 2035
Exodul rușilor bogați care cumpără case în Turcia a dus prețul acestora peste cel al caselor din Miami

Cetățenii turci au de făcut față unei situații stranii, care îi revoltă, dar împotriva căreia nu pot face mare lucru – prețurile locuințelor au crescut mult față de anul trecut, ajungând să se dubleze în unele localități chiar dacă vânzările acestora au continuat să crească. 

Vânzările de case către cetățeni străini au crescut cu 58,1% în aprilie, după cum arată datele Institutului de Statistică din Turcia (TÜİK) publicate săptămâna aceasta, dintre aceștia rușii fiind cei care cumpără cele mai multe case în localitățile turcești. Cetățenii ruși au ajuns în fruntea listei luna trecută, cu 1.152 de case cumpărate față de 547 în martie, urmați de cetățenii iranieni și irakieni, care erau deja clienți tradiționali pentru casele din Turcia. 

Pe forumurile din Turcia se discută că Istanbulul a ajuns să fie mai scump decât Miami în ceea ce privește prețul locuințelor, lucru perfect adevărat în condițiile în care un apartament în districtul Bağcılar poate ajunge la aproximativ 430.000 de dolari, în timp ce există case în Miami care se vând între 299.000 și 370.000 de dolari. Procentual, prețul locuințelor în cel mai mare oraș turcesc a crescut cu 106% de anul trecut. 

Deși constructorii menționează creșterea costurilor materialelor, deprecierea lirei precum și oferta redusă de pe piața imobiliară ca motive pentru creșterea prețurilor, unul din motivele de menționat este și prezenta rușilor pe piața imobiliară din Turcia. Astfel, investițiile din ce în ce mai mari făcute de rușii bogați în imobiliarele din orașele și stațiunile din Turcia, în căutarea unui loc cât mai sigur pentru banii lor, dar și pentru găsirea unui domiciliu unde să se așeze confortabil în cazul în care părăsesc Rusia, au dat peste cap părți importante din piața imobiliara turcă. Chiar daca președintele Erdogan a anunțat luna aceasta că cetățenilor turci le vor fi oferite credite ipotecare mai ieftine pentru cumpărarea locuințelor, experții avertizează aceste credite nu vor rezolva problema creșterii masive a prețurilor la locuințe din Turcia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.