Să nu uităm: Merkel îi dădea lecții de democrație lui Trump, dar susura timid în fața lui Putin


Să nu uităm: Merkel îi dădea lecții de democrație lui Trump, dar susura timid în fața lui Putin

Ani întregi, s-a chinuit președintele Trump să convingă Germania să crească bugetul Apărării. 

„Germania încheie un important acord pentru petrol și gaze cu Rusia, noi ar trebui să ne apărăm de Rusia, iar Germania plătește Rusiei, anual, miliarde și miliarde de dolari. Noi protejăm Germania, protejăm Franța, noi protejăm toate aceste state. Și apoi, mai multe țări vin și încheie acorduri cu Rusia, băgând în cuferele Rusiei miliarde de dolari. Prin urmare: noi trebuie să vă apărăm de Rusia în vreme ce voi plătiți Rusiei miliarde”, spunea președintele Trump, în iulie 2018. 

Vă rog să observați că Trump arăta, acum patru ani, exact ceea ce se discută acum: că Germania finanțează regimul de la Kremlin, mai ales prin importurile de gaze și petrol.

Care a fost răspunsul Germaniei și al doamnei Merkel, în 2018 și în anii care au urmat, până la invadarea Ucrainei? Tupeu și scandal, iertați-mă că folosesc aceste cuvinte dure. Cu greu, prin noiembrie 2019, doamna Merkel s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru Apărare. Dar abia din...2030! În acel moment, Germania cheltuia doar 1% din PIB în acest scop. 

În schimb, doamna Merkel îi dădea înainte cu Nord Stream 2, deși Polonia și Ucraina erau disperate și avertizau asupra riscurilor. Țin minte că încă din 2015 citeam în Wall Street Journal că mai mulți lideri europeni încercau să o convingă pe doamna Merkel să renunțe la proiect. Nu au reușit! În primăvara lui 2021, un important politician polonez spunea că Nord Stream 2 va fi cea mai mare greșeală a doamnei Merkel. Un an mai târziu, întreaga lume, inclusiv liderii germani de dreapta, din partidul doamnei Merkel, îi dau dreptate politicianului polonez.

Dar doamna Merkel n-a fost singurul politician german care, cu obrăznicie, nega evidențele și se rățoia la președintele Trump – în absență, fiindcă în fața sa tremurau toți. Social-democrații germani, cei care azi sunt la putere, erau chiar mai agresivi, refuzând să plătească pentru apărarea țării lor, cerând Statelor Unite să îi păzească. 

Azi, Nord Stream este o țeavă goală. Puțin probabil că va fi folosită vreodată. Azi, Germania se grăbește să reînarmeze o armată prost echipată și, citesc în presa de specialitate, deprofesionalizată. 

Acest articol nu este doar ca să spunem, la final: „Președintele Trump a avut dreptate!”. A avut, dar nu este cel mai important. Important este ca România și Republica Moldova să nu uite nici o clipă că partenerul lor cel mai stabil atunci când Rusia le-a amenințat au fost Statele Unite ale Americii. Mai ales când la conducerea SUA au fost republicanii, oamenii de dreapta! 

Iar românii din SUA, toți cei care avem drept de vot în America, nu trebuie nici ei să uite: România va fi incomparabil mai bine protejată atunci când îi vom alunga pe socialiștii lui Sleepy Joe de la Casa Albă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.