SUA își schimbă radical poziția față de Cuba comunistă. Departamentul de Stat anunță politicile restrictive ce urmează să fie relaxate


  • ACP
  • May 17, 2022 20:22
  • 1336
SUA își schimbă radical poziția față de Cuba comunistă. Departamentul de Stat anunță politicile restrictive ce urmează să fie relaxate

Administrația Biden a anunțat luni o surpinzătoare serie de măsuri pentru relaxarea unora dintre politicile restrictive față de Cuba, marcând astfel o schimbare clară de poziție în relația cu țara comunistă. 

Departamentul de Stat a declarat că vor fi autorizate zboruri în Cuba pentru programul Cuban Family Reunification Parole, ce privește reîntregirea familiei, pentru facilitarea vizitelor rudelor din Cuba și pentru alte categorii de călători autorizați din SUA. O altă măsură importantă este ridicarea limitei de 1000$ pe trimestru ce pot fi trimiși de cubanezii din Statele Unite membrilor familiei din țara comunistă.

"Vom lucra cu procesatori de plăți electronice pentru a încuraja o accesibilitate sporită a pieței cubaneze. Nu vom elimina entitățile din Lista cu restricții pentru Cuba", se afirmă în declarația Departamentului de Stat.

Administrația Biden intenționează, de asemenea, să ofere mai mult acces la serviciile de internet, aplicațiile și platformele de comerț electronic din Statele Unite și să sprijine apariția a noi locuri pentru plăți electronice, potrivit Departamentului de Stat.

Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, a spus într-un comunicat legat de aceasta hotărâre a administrației Biden că "politica administrației față de Cuba continuă să se concentreze în primul rând pe sprijinul pentru poporul cubanez, inclusiv pe drepturile omului și bunăstarea politică și economică a cubanezilor"

"Prin aceste acțiuni, ne propunem să sprijinim aspirațiile cubanezilor pentru libertate și pentru oportunități economice mai mari, astfel încât aceștia să poată duce o viață de succes acasă", a mai spus Blinken.

Aceste măsuri arată o bunăvoință nesperată și față de regimul de la Havana, care ar putea beneficia chiar mai mult decât cubanezii înșiși de valuta ce va fi trimisă din Statele Unite de aceia dintre ei care au reușit să ajungă și să muncească acolo, valută atât de necesară economiei cubaneze ce se află deja de mai mulți ani în colaps.  

Blinken spune însă că Washingtonul nu arată această bunăvoință necondiționat, ci va continua să ceară Guvernului cubanez "să elibereze imediat prizonierii politici, să respecte libertățile fundamentale ale poporului cubanez și să îi permită poporului cubanez să-și determine propriul viitor". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.