De ce psihiatrul i-a recomandat domnului președinte să nu pronunțe cuvântul „Putin”


De ce psihiatrul i-a recomandat domnului președinte să nu pronunțe cuvântul „Putin”

De când a început războiul, domnul președinte Iohannis nu mai poate rosti cuvântul „Putin”. Nu-i iese. Dacă nu mă credeți, vă invit să căutați pe site-ul Administrației Prezidențiale, unde sunt consemnate toate declarațiile publice ale șefului statului. Veți constata că alți lideri sosiți la București, în declarațiile făcute alături de Iohannis, au vorbit despre Putin. Au vorbit în termeni duri! Președintele României, niciodată! Nu doar că nu l-a criticat, nu doar că nu l-a făcut „criminal” – cum i-au spus alți șefi de stat, pe bună dreptate – ci pur și simplu nu a rostit aceste cinci litere: P-U-T-I-N. Cu greu, domnul Iohannis poate spune „puțin”. Dar „Putin”, nu, în nici un caz.

Eu cred că omul se teme că face un atac de panică dacă pronunță numele Satanei de la Kremlin. Se sufocă, trebuie să respire în pungă sau să ia calmante. Eu cred că psihiatrul i-a recomandat să nu spună „Putin”, ca să nu rămână România fără comandant suprem, să nu-l vadă întreaga țară cum fuge speriat sub patul prezidențial.

Dincolo de ironie, este trist. Este trist că un asemenea laș conduce țara. Un păun înfoiat și îmbrăcat în costmele sale scrobite, dar gol în interior, acesta este „comandantul suprem”. Să-l comparăm cu președintele Zelenski, îmbrăcat „casual”, după cum spun americanii. Fără fițe, fără mare pompă. Dar curajos. În vreme de criză se cunosc adevărații lideri. Iohannis nici măcar să-l critice pe Putin nu poate, darmite să se ducă, curajos, în Kievul bombardat. Sau să acorde Ucrainei echipament militar greu, cum au făcut alte țări din estul Europei. Toată ziua, propaganda de partid și de stat ne explică faptul că Ucraina apără și România. Dar ce face guvernarea Iohannis+Ciuma Roșie pentru Ucraina? Mult mai puțin decât ar putea să facă! De ce? Fiindcă joacă la două capete și se teme de Putin. 

Trolii lui Iohannis vor spune acum: dar de ce să-l atace pe Putin? Simplu: fiindcă, în aceste vremuri, cuvintele pot avea o greutate la fel de mare ca artileria grea. Cine nu pricepe forța cuvintelor în secolul XXI, nu pricepe nimic din ceea ce se întâmplă acum...Tăcerea lașă a lui Iohannis îi spune Satanei de la Kremlin tot ce este de spus: președintele României e slab, moale și maleabil, deci poate fi exploatat. 

Păunul înfoiat de la Cotroceni, cu papionul să ridicol plimbat pe la paradele militare, este un fricos. Când Rusia a început invadarea Ucrainei, trupele sale au ajuns la doi pași de palatul prezidențial din Kiev. Dar Zelenski nu a fugit și, azi, mulți spun că acea decizie a fost crucială pentru mobilizarea întregii țări. Ce ar fi făcut Iohannis? Răspunsul este evident: până la graniță nu se oprea! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.