Forțele ucrainene au băgat spaima în rândurile soldaților ruși. Avocatul trupelor care refuză să mai lupte în Ucraina: "Nu vor să se întoarcă în mașina de tocat carne"


Forțele ucrainene au băgat spaima în rândurile soldaților ruși. Avocatul trupelor care refuză să mai lupte în Ucraina: "Nu vor să se întoarcă în mașina de tocat carne"

Când soldaților unei brigăzi de elită a armatei ruse li s-a spus la începutul lunii aprilie să se pregătească pentru o a doua desfășurare în Ucraina, frica a izbucnit în rândul acestora. 

Această unitate militară, staționată în estul îndepărtat al Rusiei pe timp de pace, a intrat pentru prima dată în Ucraina dinspre Belarus atunci când a început războiul și a avut o luptă acerbă cu forțele ucrainene.

"Mulți dintre noi pur și simplu nu vrem să ne întoarcem", a spus Dmitri, un membru al unității care a cerut să nu fie identificat cu numele său real. 

"Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu", a mai zis acesta. 

Împreună cu alți opt, Dmitri le-a spus comandanților săi că refuză să se realăture invaziei. 

"Erau furioși. Dar în cele din urmă s-au calmat pentru că nu puteau face mare lucru", a relatat acesta. 

La scurt timp, a fost transferat la Belgorod, un oraș rusesc apropiat de granița cu Ucraina.

"Am servit cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Voi servi pe parcursul timpului rămas și apoi voi pleca de aici", a spus acesta

"Nu am de ce să-mi fie rușine. Nu suntem oficial într-o stare de război, așa că nu m-au putut obliga să lupt", a mai declarat Dmitri. 

Refuzul lui Dmitri de a lupta evidențiază unele dintre dificultățile militare cu care s-a confruntat armata rusă ca urmare a deciziei politice a Kremlinului de a nu declara oficial război Ucrainei – preferând în schimb să descrie invazia drept o "operațiune militară specială".

Conform regulilor militare ruse, trupele care refuză să lupte în Ucraina pot fi destituite, dar nu pot fi urmărite penal, a spus Mikhail Benyash, un avocat care îi sfătuiește pe soldații care aleg această opțiune.

Benyash a spus că "sute și sute" de soldați au luat legătura cu echipa sa pentru sfaturi despre cum ar putea evita să fie trimiși la luptă. Printre aceștia s-au numărat 12 gărzi naționale din orașul Krasnodar, din sudul Rusiei, care au fost concediați după ce au refuzat să meargă în Ucraina.

"Comandanții încearcă să își amenințe soldații cu închisoarea în cazul în care nu sunt de acord (să meargă în Ucraina - n.red.), dar le spunem soldaților că pot pur și simplu să refuze", a spus Benyash, adăugând că nu cunoaște niciun caz penal împotriva soldaților care au refuzat să lupte.  

"Nu există temeiuri legale pentru a începe un dosar penal dacă un soldat refuză să lupte", a completat acesta. 

Mulți soldați, așadar, au ales să fie concediați sau transferați în loc să intre în "mașina de tocat carne", a mai precizat Benyash. 

O relatare similară cu cea a lui Dmitri a fost oferită BBC de către Serghei Bokov, un soldat în vârstă de 23 de ani, care la sfârșitul lunii aprilie a decis să părăsească armata după ce a luptat în Ucraina. 

"Comandanții noștri nici măcar nu s-au certat cu noi pentru că nu am fost primii care au plecat", a spus Bokov.

Indicând legile militare ale Rusiei, Benyash a spus că ar fi mai dificil pentru soldați să refuze să lupte dacă Rusia ar declara un război pe scară largă. 

"În timp de război, regulile sunt total diferite. Refuzul ar însemna pedepse mult mai aspre, închisoare", a zis avocatul. 

Deși numărul exact al soldaților care refuză să lupte rămâne neclar, astfel de povești ilustrează ceea ce experții militari și guvernele occidentale spun că este unul dintre cele mai mari obstacole ale Rusiei în Ucraina: o lipsă gravă de soldați de infanterie.

Moscova a angrenat inițial aproximativ 80% din forțe principale de luptă la sol – 150.000 de oameni – în război în februarie, potrivit oficialilor occidentali. Dar armata s-a confruntat cu pagube semnificative, cu probleme logistice, cu un moral slab și, mai mult, subestimase rezistență ucraineană. 

"Putin trebuie să ia o decizie privind mobilizarea în următoarele săptămâni", a spus Rob Lee, un analist militar. 

"Rusia nu are suficiente unități terestre cu soldați contractuali pentru o rotație durabilă. Trupele sunt epuizate – nu vor putea să țină lupta asta pentru o perioadă lungă de timp", a completat acesta. 

Lee a spus că o opțiune pentru Kremlin ar fi să autorizeze desfășurarea de unități de recruți în Ucraina, în ciuda angajamentelor anterioare ale lui Putin că Rusia nu va folosi niciun recrut în război. 

"Recruții ar putea umple unele dintre goluri, dar vor fi slab pregătiți", a zis Lee. 

Dar fără batalioane de recruți, Rusia ar putea în curând "să se lupte să dețină teritoriul pe care îl controlează în prezent în Ucraina, mai ales că Ucraina primește echipamente mai bune de la NATO", a precizat Lee. 

Autoritățile ruse și-au intensificat, fără tam tam, eforturile de a recruta noi soldați, deoarece a devenit clar că o victorie rapidă în Ucraina era de neatins.

O investigație BBC a arătat că Ministerul rus al Apărării a completat site-urile de angajare cu locuri de muncă vacante, oferind persoanelor fără experiență de luptă oportunități de a se alătura armatei cu contracte profitabile pe termen scurt. Unele companii mari conduse de Guvern au primit scrisori prin care le îndeamnă să-și înscrie personalul în armată.

Rusia a apelat, de asemenea, la mercenari pentru a-și susține eforturile de război, trimițând luptători din grupul Wagner.

Dar analiștii spun că este puțin probabil ca recruții voluntari și grupurile de mercenari să conducă la o creștere substanțială a numărului de noi soldați, în comparație cu cifrele pe care le-ar aduce o mobilizare parțială sau totală.

În pofida speculațiilor, Putin nu a declarat oficial război Ucrainei în timpul discursului său de așa-zisa ZI a Victoriei din 9 mai.

Andrei Kolesnikov, un membru al Carnegie Endowment, a declarat că autoritățile ar putea fi îngrijorate că o mobilizare generală ar antagoniza secțiuni mari ale populației care susțin "operațiunea specială".

Rușii "s-ar putea să fie în favoarea conflictului, dar de fapt nu vor să lupte", a spus el, adăugând că o mobilizare generală ar presupune "pierderi colosale de soldați neantrenați".

Și, în timp ce starea actuală a conflictului le oferă soldaților ruși o cale legală de a refuza participarea, unii soldați s-au plâns că asta a dus, de asemenea, la un tratament neadecvat în raport cu ei. 

Un sergent subaltern a spus că a fost rănit în timpul unuia dintre recentele atacuri ucrainene asupra teritoriului de graniță rusesc. Superiorii săi au susținut că nu ar trebui să i se acorde compensația bănească de până la 2.500 de lire sterline la care rușii răniți au dreptul prin lege, deoarece rănirea sa a avut loc pe pământul rus, ceea ce înseamnă că nu se încadrează în regulile "operațiunii militare speciale" a Rusiei.

"Este nedrept, lupt în acest război la fel ca ceilalți din Ucraina, riscându-mi viața", a spus soldatul. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.