Concluzia Marii Britanii după ce o parte din trupele rusești au fugit cu coada între picioare dintr-o importantă regiune ucraineană: "E o recunoaștere tacită a incapacității Rusiei de a captura orașe-cheie!"


Concluzia Marii Britanii după ce o parte din trupele rusești au fugit cu coada între picioare dintr-o importantă regiune ucraineană: "E o recunoaștere tacită a incapacității Rusiei de a captura orașe-cheie!"

Retragerea trupelor Rusiei dintr-o regiune ucraineană pe care au înconjurat-o la începutul războiului demonstrează "incapacitatea lor de a captura orașe-cheie ucrainene", a precizat joi Ministerul britanic al Apărării.

Într-o actualizare a informațiilor, ministerul a spus că "forțele ucrainene continuă să contraatace în nordul Harkivului, recucerind mai multe orașe și sate spre granița cu Rusia".

"În ciuda succesului Rusiei în încercuirea Harkivului din etapele inițiale ale conflictului, se pare că și-a retras unități din regiune pentru a-și reorganiza și a-și reface forțele în urma pierderilor masive", a mai precizat ministerul condus de Ben Wallace. 

Harkiv, în nord-estul Ucrainei, este al doilea oraș ca mărime al țării, cu o populație estimată la aproape 1,5 milioane de locuitori.

"Retragerea forțelor ruse din regiunea Harkiv este o recunoaștere tacită a incapacității Rusiei de a captura orașe-cheie ucrainene în care se așteptau la o rezistență limitată din partea populației", au mai precizat oficialii britanici. 

Ministerul mai spune că forțele retrase "se vor desfășura probabil pe malul de est al râului Siverskyi Doneț, formând o forță de blocare pentru a proteja flancul vestic al principalelor concentrații de forțe a Rusiei și principalele rute de aprovizionare pentru operațiunile din vecinătatea Izyum". (sursa: Fox News

Forțele ucrainene anunțaseră pe 10 mai că au reușit să recucerească patru localități din regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei, în cadrul unei contraofensive care, spun analiștii, ar putea schimba ritmul războiului.

Un general ucrainean din conducerea armatei ucrainene a precizat că este vorba despre Cerkasîi Tișki, Ruskii Tișki, Rubijnoe și Bairak (cel din urmă aflat la doar șapte kilometri de granița cu Rusia).

Informația a fost menționată și de către președintele Volodimir Zelenski într-una din intervențiile sale zilnice, adăugând că urmează și alte victorii importante ale forțelor sale.  

"Armata țării noastre ne-a dat o uriașă veste bună din regiunea Harkiv. Ocupanții sunt gradual împinși afară din zonă. Le sunt recunoscători că au reușit să se mențină pe poziții, demonstrând că sunt o putere cu adevărat supraomenească în fața invadatorilor, pe vremuri a doua cea mai puternică armată din lume. (…) Forțele armate ucrainene fac totul pentru a elibera poporul și țara noastră, pentru libertatea orașelor noastre Herson, Melitopol, Berdyansk, Mariupol și altele", a spus Zelenski.

Forțele rusești nu au făcut progrese semnificative nicăieri în Ucraina pe 11 mai, iar forțele ucrainene au recucerit noi teritorii la nord-est de Harkiv, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului.

Contraofensiva ucraineană de la nord de orașul Harkiv a forțat trupele rusești să treacă în defensivă și i-a obligat să facă eforturi de întărire și reaprovizionare cu scopul de a împiedica progresele ucrainene ulterioare către granița cu Rusia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.