Reacția Guvernului Poloniei în cazul incidentului diplomatic: "Prezența ambasadorului rus la memorialul soldaților sovietici a fost provocatoare!" / "Emoțiile femeilor ucrainene sunt de înțeles!"


Reacția Guvernului Poloniei în cazul incidentului diplomatic: "Prezența ambasadorului rus la memorialul soldaților sovietici a fost provocatoare!" / "Emoțiile femeilor ucrainene sunt de înțeles!"

Ambasadorul Rusiei în Polonia ar fi putut evita episodul în care a fost stropit cu vopsea roșie în timpul unei ceremonii desfășurate de 9 mai la un memorial militar sovietic din Varșovia, dacă ar fi urmat sfatul Ministerului polonez de Externe de a nu merge la eveniment, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Ambasadorul rus Serghei Andreev a fost înconjurat luni de demonstranți în timp ce încerca să depună o coroană de flori la un memorial sovietic pentru a marca aniversarea înfrângerii Germaniei naziste de către armata sovietică în al Doilea Război Mondial.

Protestatarii l-au numit "fascist" înainte ca două femei să se apropie suficient de mult încât să-l stropească cu vopsea roșie. Andreev a fost forțat să abandoneze ceremonia, poliția escortându-l până la mașină. 

"Crimele rusești din Ucraina sunt o experiență atât de teribilă pentru atât de mulți oameni, încât prezența ambasadorului la memorialul soldaților sovietici a fost provocatoare", a spus Morawiecki.

"Ambasadorul ar fi trebuit să asculte avertismentele Ministerului polonez de Externe", a adăugat acesta. 

Se crede că femeile care l-au stropit cu vopsea roșie pe ambasador erau ucrainene. (sursa: AICI)

Ministrul polonez de Interne a spus că emoțiile femeilor ucrainene care au participat ieri la un protest împotriva războiului, în timpul căruia ambasadorul Rusiei în Polonia a fost stropit cu vopsea roșie, sunt de înțeles.

"Mitingul protestatarilor împotriva invaziei rusești asupra Ucrainei a fost legal", a scris ministrul Mariusz Kamiński pe Twitter, adăugând că "emoțiile femeilor ucrainene, ai căror soți au luptat cu curaj în apărarea patriei lor, sunt de înțeles".

"Autoritățile poloneze nu au recomandat ca ambasadorul să depună flori pe 9 mai la Varșovia", a adăugat Kamiński.

Pe de altă parte, Guvernul de la Varșovia s-a delimitat parțial de acțiunea în urma căreia ambasadorul rus a fost stropit cu vopsea roșie.

"Stropirea ambasadorului rus cu o substanță roșie este un incident care nu ar fi trebuit să se întâmple", a declarat ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, în timpul vizitei sale în Iran.

"Este deplorabil", a declarat Rau, adăugând că "diplomații se bucură de o protecție specială, indiferent de politica condusă de guvernele pe care le reprezintă". (sursa: AICI)

Sursa foto 2: Leszek Szymański/PAP

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.