Dacă Viktor Orban a știut că Rusia va invada Ucraina, înseamnă că avem de-a face, din nou, cu un fel de pact Molotov-Ribbentrop. Ungaria e cu ochii pe Transcarpatia! Concluziile istoricului și cercetătorului Stejărel Olaru


Dacă Viktor Orban a știut că Rusia va invada Ucraina, înseamnă că avem de-a face, din nou, cu un fel de pact Molotov-Ribbentrop. Ungaria e cu ochii pe Transcarpatia! Concluziile istoricului și cercetătorului Stejărel Olaru

Dacă Viktor Orban a știut într-adevăr că Rusia urma să invadeze Ucraina, așa cum dezvăluie presa internațională și cum acuză oficialii de la Kremlin, înseamnă că avem de-a face, din nou, cu un soi de pact Molotov-Ribbentrop, doar că la o scară mai mică, avertizează istoricul, cercetătorul și scriitorul Stejărel Olaru, pe Facebook. 

”Acum câteva zile presa internațională spunea că Vladimir Putin l-ar fi anunțat pe Viktor Orban că va invada Ucraina, promițând Ungariei teritoriul Transcarpatiei în schimbul unui sprijin. Un fel de pact Molotov-Ribbentrop, dar la o scară mică. Oamenii nu se schimbă, doar vremurile, nu-i așa?”, scrie istoricul.

De asemenea, el atrage atenția asupra minciunii propagate prin paradele regizate anual de 9 mai, când rușii sărbătoresc destrăbălat și propagandistic așa-zisa zi a victoriei împotriva Germaniei naziste. ”Marele Război, înainte să fie pentru Apărarea Patriei, a fost Marea Agresiune”, punctează Stejărel Olaru, amintind de înhăitarea lui Stalin cu Hitler în cadrul pactului Molotov-Ribbentrop. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate explicațiile istoricului: 

”De când sovieticii/rușii sărbătoresc ziua de 9 mai, acest 9 mai, cel din 2022, pare să fie cel mai așteptat. Ce va rosti Putin în discursul său de 9 mai? O victorie tactică în Ucraina în cadrul ‹operațiunii speciale›? Sau va declara formal războiul și, implicit, mobilizarea? Sau nimic din toate acestea, fluturând doar panglicile în forma Z-ului pe bulevardele Moscovei? 

În Rusia, această panglică este numită ‹panglica Sf. Gheorghe›. Este un însemn al armatei imperiale ruse (portocaliul și negrul simbolizează focul, respectiv praful de pușcă). Este folosită în special cu ocazia serbărilor sovietice de Ziua Victoriei, o sărbătoare națională a înfrângerii naziștilor de către Rusia în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Dar Marele Război pentru Apărarea Patriei, cum îl numesc rușii, a început și pentru că Stalin și Hitler au dorit să-și împartă sferele de influență în Europa, motiv să se semneze la 23 august 1939 pactul Molotov-Ribbentrop. Marele Război, înainte să fie pentru Apărarea Patriei, a fost Marea Agresiune. În timp ce Germania ataca Polonia, la fel făcea și URSS (septembrie 1939), intrând apoi în Finlanda (noiembrie 1939). După ce Germania a atacat Norvegia, Danemarca, Belgia, Franța, Luxemburg și Olanda, URSS a ocupat teritorii din România și țările baltice (iunie-august 1940). Înțelegerea între sovietici și naziști a mers de minune până când Hitler a decis să atace URSS.

Acum câteva zile presa internațională spunea că Vladimir Putin l-ar fi anunțat pe Viktor Orban că va invada Ucraina, promițând Ungariei teritoriul Transcarpatiei în schimbul unui sprijin. Un fel de pact Molotov-Ribbentrop, dar la o scară mică. Oamenii nu se schimbă, doar vremurile, nu-i așa?

Viktor Pivovarov, renumit pictor rus, a pictat simbolul Z de astăzi fără panglică. L-a legat însă cu sânge și l-a transformat în cuvântul „zlo” (zlo/зло înseamnă „rău” în rusă, dar și în ucraineană). Cam asta e ideea. Dacă e de la Răsărit, e зло”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.