Kremlinul, pe jar. Ministrul britanic al Apărării oferă asigurările mult așteptate de Finlanda și Suedia cu privire la perioada premergătoare aderării la NATO


Kremlinul, pe jar. Ministrul britanic al Apărării oferă asigurările mult așteptate de Finlanda și Suedia cu privire la perioada premergătoare aderării la NATO

Marea Britanie ar ajuta întotdeauna Finlanda dacă ar fi atacată de Rusia, indiferent dacă țara este membră a NATO sau nu, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Adresându-se reporterilor în timpul unei călătorii în Finlanda ce a avut ca scop supraveghea unui exercițiu militar, Wallace a spus că este "în totalitate pentru libertatea Finlandei de a alege" dacă vrea să devină membră NATO și a adăugat că nu va "face lobby sau direcționa" statul finlandez în legătură cu ceea ce trebuie să facă. 

"Chiar dacă Finlanda nu s-ar alătura NATO, Marea Britanie ar veni în ajutor. Este de neconceput ca Marea Britanie să nu vină în sprijinul Finlandei sau al Suediei, dacă ar fi atacate vreodată, chiar și fără existența unui mare acord formal. Suntem țări europene care împărtășesc aceleași valori, care au istorii profunde și lungi", a precizat acesta. 

El a adăugat că un "număr semnificativ" din populația Regatului Unit "oricum are descendent din vikingi, așa că avem această legătură culturală". (sursa: The Guardian)

CITIȚI ȘI: Stoltenberg, precizări importante pentru Suedia și Finlanda cu privire la perioada premergătoare aderării la NATO: "Putem găsi aranjamente pentru acea etapă intermediară!"

Precizările făcute de ministrul britanic al Apărării sunt extrem de importante în condițiile în care Finlanda și Suedia iau în calcul să devină membre NATO și au nevoie de garanții de securitate în perioada premergătoare aderării pentru a se apăra de amenințările rusești. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.