Papa Francisc vrea să negocieze cu Putin încetarea războiului din Ucraina! ”Kirill s-a transformat în băiatul de altar al lui Putin!”


Papa Francisc vrea să negocieze cu Putin încetarea războiului din Ucraina! ”Kirill s-a transformat în băiatul de altar al lui Putin!”

Papa Francisc a declarat, într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere Della Sera, că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, nu a primit încă un răspuns de la Kremlin.

„Mi-e teamă că Putin nu poate și nu vrea să țină această întâlnire în acest moment. Dar atunci cum să oprim o asemenea cruzime? a spus Papa Francisc .

El a amintit, de asemenea, că, în prima zi de război din Ucraina, l-a contactat prin telefon pe președintele Volodimir Zelenski. Apoi, potrivit lui Francis, după 20 de zile i-a cerut cardinalului Pietro Parolin să-i trimită un mesaj liderului rus despre dorința sa de a călători la Moscova.

Suveranul Pontif a menționat că nu plănuiește încă o vizită în Ucraina. „Nu voi merge încă la Kiev. I-am trimis pe cardinalul Michael Czerny și pe cardinalul Konrad Krajewski, care au mers acolo pentru a patra oară. Eu mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Ce pot face? Sunt preot, fac ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa...”, și-a explicat Papa Francisc intențiile.

”În prima zi de război l-am sunat pe președintele ucrainean Zelensky. Pe Putin, în schimb, nu l-am sunat. L-am auzit în decembrie de ziua mea, dar de data asta nu, nu am sunat. Am vrut să fac un gest clar, ca să vadă lumea întreagă și pentru asta m-am dus la ambasadorul Rusiei. L-am rugat să explice, i-am spus „vă rog să încetați războiul”. Și apoi i-am cerut cardinalului Parolin, după douăzeci de zile de război, să-i transmită lui Putin mesajul că sunt dispus să merg la Moscova. Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită acest lucru. Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar, atâta brutalitate... Cum să nu o oprești? Acum douăzeci și cinci de ani am trăit același lucru cu Rwanda (...) Putin, pentru moment, nu se va opri”, a mai declarat suveranul Pontif.

Papa Francisc a mai făcut cunoscut și faptul că a comunicat prin Zoom cu Patriarhul Kirill, însă a criticat în termeni duri prestația clericului supus Kremlinului. ”L-am ascultat și i-am spus că nu îl înțeleg. Nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii. Trebuie să căutăm căi de pace pentru a pune capăt războiului. Un patriarh nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin ”, a spus Pontiful.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.