Marea Britanie, avertisment dur către China comunistă: "Dacă nu respectați regulile, avem opțiuni!". Liz Truss cere NATO să adopte o perspectivă globală, inclusiv pentru a ajuta Taiwanul să se apere


Marea Britanie, avertisment dur către China comunistă: "Dacă nu respectați regulile, avem opțiuni!". Liz Truss cere NATO să adopte o perspectivă globală, inclusiv pentru a ajuta Taiwanul să se apere

Ministra britanică de Externe, Liz Truss, a cerut miercuri, 27 aprilie, Alianței Nord-Atlantice să-și extindă sfera de acțiune pentru a include consolidarea securității în regiunea Indo-Pacific, aceasta evidențiind Taiwanul ca țară care are nevoie de protecție împotriva Chinei.

În timpul unui discurs susținut miercuri la Mansion House, Liz Truss a respins ideea că NATO trebuie să facă o alegere între securitatea euro-atlantică și securitatea indo-pacifică, argumentând că ambele sunt la fel de importante, necesitând o "Alianță Nord-Atlantică globală". Truss a clarificat că nu se referă la o extindere prin aderarea unor țări din alte regiuni, ci a sugerat mai degrabă ca alianța să aibă o perspectivă mai globală.

Ea a subliniat necesitatea de "a se preveni amenințările din Indo-Pacific", respectiv importanța coordonării cu aliații NATO, precum Japonia și Australia, pentru a fi menținută securitatea regiunii Pacificului. Truss a subliniat apoi importanța ca NATO să se asigure că "democrațiile precum Taiwan sunt capabile să se apere".

De asemenea, Liz Truss a cerut membrilor NATO să mărească cheltuielile militare peste 2% din PIB. 

Totodată, aceasta a luat în vizor China pentru faptul că nu a condamnat agresiunea și atrocitățile comise de Rusia în Ucraina. Ea a remarcat, de asemenea, presiunea exercitată de China asupra Lituaniei de când Vilnius a început să consolideze legăturile cu Taiwan.

Nu în cele din urmă, Liz Truss i-a criticat pe liderii care s-au referit la ascensiunea Chinei ca fiind inevitabilă, aceasta argumentând că Beijingul nu va putea continua să crească "dacă nu respectă regulile". Truss a afirmat că Beijingul se bazează în continuare într-o proporție majoră pe comerțul cu G7, care reprezintă peste jumătate din bogăția economică globală. În acest context, ministra britanică de Externe a ținut să avertizeze Beijingul că "avem opțiuni". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.