Polonia a anihilat o breșă de securitate majoră. Ce tip de informații colectau un rus și un belarus


Polonia a anihilat o breșă de securitate majoră. Ce tip de informații colectau un rus și un belarus

Un rus și un belarus au fost reținuți la Białystok, nord-estul Poloniei, fiind acuzați că au spionat pentru serviciile de informații străine, a relatat publicația TVP. Aceștia au fost reținuți pentru 3 luni și riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. 

Potrivit Serviciului de Contrainformații Militare, spionii adunau informații despre unitățile militare, situația personalului, precum și despre unitățile armatelor aliate. Ambii deținuți locuiau de mulți ani în Polonia.

Indivizii au fost reținuți de Poliția Militară în perioada 21-22 aprilie. Ancheta în acest caz este desfășurată de Divizia de Afaceri Militare a Parchetului Districtual din Varșovia, respectiv de Serviciul de Contrainformații Militare.

"Descoperirile Serviciului de Contrainformații Militare au indicat că deținuții desfășurau activități de spionaj în beneficiul Serviciului de Informații al Federației Ruse. Ambii suspecți locuiau de mulți ani în Polonia. În cadrul activităților lor, aceștia au colectat informații despre unitățile militare, dislocarea acestora, dezvoltarea lor, echipamentul de care dispuneau, situația personalului, precum și despre unitățile forțelor aliate", a comentat Aleksandra Skrzyniarz, purtătoare de cuvânt a unei procuraturi din Varșovia.

Polonia a reținut până în prezent 7 cetățeni polonezi și străini care ar fi desfășurat activități de spionaj pentru serviciile de informații ruse și belaruse. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.