Dezvăluire: Serviciile secrete ale Rusiei au încercat să recruteze doi diplomați cehi. Agenții ruși le-au amenințat familiile. Războiul nevăzut


  • ACP
  • Apr 20, 2022 09:43
  • 1888
Dezvăluire: Serviciile secrete ale Rusiei au încercat să recruteze doi diplomați cehi. Agenții ruși le-au amenințat familiile. Războiul nevăzut

Adjunctul ambasadorului Cehiei la Moscova, Tomáš Hart, alături de o altă persoană, care lucrează în diplomația cehă, au dezvăluit faptul că serviciile secrete ruse au încercat recrutarea lor, înainte de a-i expulza din Rusia, săptămâna trecută. 

La sfârșitul lunii martie, Hart a fost abordat de un bărbat despre care se crede că ar lucra în serviciile de informații ruse, acesta înmânându-i o scrisoare prin care era invitat la o întâlnire într-un loc mai puțin frecventate din Moscova, invitație căreia diplomatul ceh nu i-a dat curs și a raportat imediat autorităților cehe încercarea rușilor. 

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu adjunctul ambasadorului ceh, cealaltă persoană care face parte din personalul ambasadei a primit în mod direct propunerea de a colabora cu serviciile de informații ruse din partea unui necunoscut care a amenințat-o și că, dacă va refuza, va fi expulzată din Rusia și, mai mult decât atât, l-a avertizat că rușii dețin date despre familia sa. 

Deși amenințările acestea au mai fost repetate în cursul aceleiași zile, răspunsul a fost negativ, în mod categoric, ca în cazul lui Tomáš Hart. 

În final Moscova l-a expulzat pe Hart, la 13 aprilie, ca răspuns la expulzarea omologul său rus din Republica Cehă, în martie. 

În lumina acestor dezvăluiri, ministrul Externelor de la Praga l-a convocat pe ambasadorul rus, Alexander Zmeevsky, pentru a protesta față de provocările serviciilor de informații ruse împotriva personalului ambasadei Cehiei, dar comportamentul inacceptabil al oamenilor Moscovei nu a venit chiar ca o surpriză. Externele de la Praga consideră că rușii au încercat să îi compromită pe diplomații cehi ori să pună presiune pe ei, în cazul în care nu reușeau să îi recruteze – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.