Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe, critic cu privire la "ambiguitatea strategică" a SUA față de Taiwan: Să ofere clarificări!


Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe, critic cu privire la "ambiguitatea strategică" a SUA față de Taiwan: Să ofere clarificări!

SUA ar trebui să fie clare cu privire la angajamentele sale de apărare față de Taiwan, a declarat duminică fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe. 

Vorbind la un miting al Partidului Liberal Democrat din Prefectura Fukushima, Abe a folosit ca referință invazia rusească din Ucraina și a cerut SUA să clarifice lumii că va apăra Taiwanul în cazul în care China alege să pornească invazia. 

SUA a îmbrățișat de mult ambiguitatea strategică în politica sa față de Taiwan, a menționat fostul premier, adăugând că acest lucru este periculos.

Abe a reafirmat, de asemenea, opinia exprimată într-un articol recent din Los Angeles Times, în care a comparat situațiile din Taiwan și Ucraina și a concluzionat că politica SUA în legătură cu Taiwan este depășită și trebuie schimbată acum.

Abe a spus că "tragedia umană" din Ucraina oferă o lecție pentru lume: "Nu trebuie să mai existe loc de îndoială în hotărârea noastră cu privire la Taiwan și în hotărârea noastră de a apăra libertatea, democrația, drepturile omului și statul de drept".

Prin declarația privind ambiguitatea strategică a americanilor, Shinzo Abe s-a referit la faptul că SUA susțin politica unei singure Chine, dar totuși au legat relații strânse cu Taipeiul de-a lungul timpului, motiv pentru care fostul premier al Japoniei pune o presiune suplimentară pe Casa Albă să clarifice dacă în cazul unei invazii chineze ar exista garanții de securitate pentru statul insular și care sunt acestea. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.