Turul 2 al prezidențialelor din Franța. Paleologu anunță că va vota cu Macron, precizând pe de altă parte că nu consideră că Le Pen este "dracul în persoană"


Turul 2 al prezidențialelor din Franța. Paleologu anunță că va vota cu Macron, precizând pe de altă parte că nu consideră că Le Pen este "dracul în persoană"

Fostul candidat la prezidențiale, eseistul, istoricul și diplomatul Theodor Paleologu, deținător al cetățeniei franceze, anunță că va opta duminică, 24 aprilie, în turul 2 al prezidențialelor, pentru actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, precizând pe de altă parte că nu consideră că Marine Le Pen ar fi "dracul în persoană".

"Voi vota Macron, dar nu împărtășesc spaimele apocaliptice legate de o posibilă victorie a lui Le Pen. Frontul Național a fost într-adevăr un partid extrem de radical la începuturile sale, dar Marine Le Pen nu numai că a turnat apă în vin, ci a și a schimbat vinul în mare măsură. În 2017 a făcut prostia de a se poza cu Putin în ideea ridicolă că asta îi întărește statura internațională. Acum nu știe cum să șteargă acea penibilă amintire și restul de prostii spuse pe acest subiect. Din păcate, nu e singura în această postură.

Fără să fie de "extremă dreaptă", programul lui Marine Le Pen are în ochii mei mai multe puncte slabe și alegerea lui Emmanuel Macron este preferabilă în contextul actual. În 2017 mi se păruse găunos și exaltat. Se datora cu siguranță tinereței și lipsei de experiență. A comis greșeli, a spus prostii, s-a contrazis de multe ori. Dar pare că a învățat din greșeli, iar bilanțul lui nu e rău.

Cînd te decizi să votezi pe cineva, nu e cazul să-l diabolizezi pe cel pe care nu îl votezi. Cred pur și simplu că alegerea lui Marine Le Pen ar slăbi NATO și Uniunea Europeană, că ar întîrzia reformele liberale de care Franța are nevoie, că ar ține țara pe loc.

Mă aștept să fiu admonestat din ambele părți: unii îmi vor reproșa opțiunea Macron, iar alții mă vor beșteli pentru că nu văd în Le Pen pe dracul în persoană. Voi suporta cu stoicism acest dublu oprobriu", scrie Paleologu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.