VIDEO. „Moskva” a fost înghițită de Marea Neagră. Serviciile secrete ale SUA cred că Ucraina spune adevărul în privința rachetelor Neptun, creație proprie a Kievului după anexarea Crimeii / Este cea mai mare navă, din punctul de vedere al tonajului, scufundată după cel de-al Doilea Război Mondial


VIDEO. „Moskva” a fost înghițită de Marea Neagră. Serviciile secrete ale SUA cred că Ucraina spune adevărul în privința rachetelor Neptun, creație proprie a Kievului după anexarea Crimeii / Este cea mai mare navă, din punctul de vedere al tonajului, scufundată după cel de-al Doilea Război Mondial

Informațiile furnizate de Ucraina cu privire la scufundarea crucișătorului Mosvka s-au adeverit în doar câteva ore, „mândria” flotei rusești de la Marea Neagră, puternic avariată în urma unui atac cu rachete Neptun lansate de forțele ucrainene, fiind, joi seară, înghițiță de apele agitate de o furtună violentă. 

Rusia a negat cu înverșunare până în ultima clipă că nava este în pericol de a se scufunda, afirmând că „încă plutește” și că nu ar fi fost lovită de ucraineni. Potrivit versiunii rusești, la bordul crucișătorului s-ar fi produs o explozie a muniției, urmată de un incediu care, în cele din urmă, a fost stins.

„Incendiul de pe crucișătorul Moskova este sub control. Nu mai sunt flăcări vizibile și nici nu au mai fost înregistrare alte explozii ale muniției. Moskva încă plutește,  iar armura principală a rachetelor nu a fost avariată. Se iau măsuri pentru remorcarea navei și transportarea acesteia în port. Cauzele incendiului nu au fost stabilite”, anunța, joi la amiază, Ministerul rus al Apărării.

Joi seară, agenția Tass cita un comunicat al Ministerului rus al Apărării; „În timp ce era tractată către portul-destințaie, nava și-a pierdut echilibrul din cauza avariilor suferite la carenă în urma incendiului care a urmat exploziei, iar marea deosebit de agitată a scufundat-o”.

Fotografia de mai sus are doar rol ilustrativ!

 

 

În afara informațiilor furnizate inițial de Rusia despre cei 510 membri ai echipajului care ar fi fost „recuperați” de pe Moskva, pe parcursul zilei nicio altă informație cu privire la soara lor nu a mai fost oferită. Oficialii ucraineni susțin însă că majoritatea marinarilor ar fi fost uciși în timpul atacului lansat asupra crucișătorului. 

Afirmaţiile Ucrainei potrivit cărora a desfăşurat un atac cu rachete care a dus la scufundarea navei amiral a flotei ruse din Marea Neagră sunt considerate credibile, au declarat pentru CNN surse apropriate de serviicile secrete din SUA şi din Occident, deşi oficialii nu au încă dovezi certe în acest sens. 

Potrivit BBC, rachetele Neptun care ar fi lovit Moskva (din zona portului Odesa) sunt de producție ucraineană, concepute de Kiev după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar amenințarea navală la adresa Ucrainei a crescut considerabil în Marea Neagră. 

Este cea mai nouă umilință suferită de forțele ruse pe frontul rusesc, de la debutul agresiunii contra Ucrainei din 24 februarie, în condițiile în care „mândria” flotei sale este lovită catastrofal și scufundată de inamicul pe care l-a desconsiderat inițial și care, într-adevăr, nu are nicio navă militară operațională în acest moment. 

Mai mult, joi seară, de teama unor noi atacuri ale forțelor ucrainene, Rusia s-a văzut în situația de a-și muta mai la sud navele pe care le avea desfăşurate în nordul Mării Negre, la peste 160 kilometri distanță față de amplasamentul inițial. 

Conform analiştilor consultaţi de CNN, crucişătorul Moscova este cea mai mare navă militară, din punctul de vedere al tonajului, scufundată după cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia (respectiv, URSS) din 1945 şi până în prezent.

Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucişătorul Moskva, avea o lungime de aproximativ 186 de metri. Construită la Mikolaiv, în Ucraina, în era sovietică, nava a fost lansată la apă în 1979, dar şi şi-a început misiunile în 1983, sub numele de „Slava”. 

A fost modernizată în anii 2000 și a jucat un rol important în timpul campaniei militare a Rusiei din Siria, începută în 2015. 

 

În februarie 2022, crucișătorul a părăsit portul Sevastopol pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei, fiind folosit apoi contra forțelor ucrainene care apărau Insula Șerpilor. Moskva ar fi nava care le-a cerut militarilor de pe insulă (19 la număr), prin intermediul unui mesaj radio, să se predea primind răspunsul celebru intrat deja în folclorul acestui război cumplit: Russian warship, go fuck yourself" (Navă rusească, dă-te-n p*** mea). Ulterior însă insula a fost capturată, iar militarii ucrainei luați prizonieri de către ruși, dar au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri.

Potrivit navalnews.com care a anlizat recent implicarea navei Moskva în războiului din Ucraina, crucișătorul ar fi operat în principal în imediata apropiere a Insulei Șerpilor,  rămânând la distanță de bătăliile în desfășurare și de ținta strategică Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, unul din obiectivele cele mai importante al Rusiei de la începutul războiului. Capturarea Odesei ar fi dus crearea unui pod terestru către Transnistria, iar Ucraina ar fi pierdut aproape în întregime accesul la Marea Neagră. 

Ambițiosul plan inițial nu s-a materializat însă din cauza problemelor întâmpinate pe uscat de armata rusă. Apoi apele din apropierea Odesei sunt foarte minate.

În jurul datei de 2 martie, mai multe nave rusești de război au fost implicate în misiuni de intimidare în apropierea Odesei, lansând atacuri asupra navelor comerciale și creând o blocadă. Însă siteul specializat în operațiuni militare pe mare scrie că nu sunt indicii că Moskva ar fi fost implicată în acele operațiuni, rămânând la distanță considerabilă de țărm. Moskva nu ar fi echipată cu rachete de croazieră terestre de atac. Rachetele Kalibr, echivalentele Tomahawk ale Marinei Americane, au venit mai târziu, așa că ea nu ar fi jucat un rol direct în perioada blocadei împotriva Ucrainei.

Moskva avea un echipaj format din 510 membri și este dotată cu 16 lansatoare fixe pentru rachete antinavă P-1000, 64 de tuburi verticale pentru rachete de apărare anti-aeriană și lansatoare pe șine pentru 40 de rachete Osa. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Ucrainenii au lovit cu două rachete cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre. Crucișătorul Moskva, nava înjurată de militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor, arde și a fost grav avariat



 



 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.