Ce poate învăța România, sub Ciuma Roșie, din bătaia luată de Putin la Kiev: efectul corupției, prostiei și dictaturii


Ce poate învăța România, sub Ciuma Roșie, din bătaia luată de Putin la Kiev: efectul corupției, prostiei și dictaturii

Putin a luat, la Kiev, o bătaie care va rămâne în manualele de istorie. Nu o spun eu, o arată generali cu experiență și istorici militari de la West Point. Cum a fost posibil? Sunt multe explicații. Dar eu, ca antreprenor și om de dreapta, spun că asistăm la confruntarea dintre dictatura unui criminal psihopat și un popor care se zbate să fie liber, să construiască o democrație și să se alăture lumii vestice. Ceea ce văd eu - și o văd miliarde de oameni de pe această planetă - este că Ciuma Roșie din Rusia a eșuat. Scriu despre acest eșec ca să arăt, din nou, riscurile regimului Iohannis plus Ciuma Roșie – un pericol pentru siguranța națională.

Să detaliem:

– Corupția din armata rusă a făcut ca soldații să fie prost echipați și prost hrăniți. Mâncarea mizerabilă furnizată soldaților ruși l-a îmbogățit pe unul din oligarhii lui Putin. Vestele antiglonț erau din cofraje de ouă. Blindajul tancurilor, din oțel de proastă calitate, care ceda chiar și echipamentelor antitanc de calitate medie, nu doar modernelor rachete Javelin. 

– Prostie instituționalizată, al vârf: generalii ruși s-au dovedit a fi complet incompetenți, incapabili să se adapteze dificultăților din teren. Planurile invaziei: complet nerealiste. Serviciile secrete, în loc să ofere informații, s-au străduit să confirme aberațiile lui Putin.

– Dictatură: nimeni nu a îndrăznit să-i spună lui Putin că riscă un eșec care să arunce Rusia anului 2022 înapoi în URSS. Generalii săi sunt promovați pe criterii de loialitate, nu pentru competența lor. Închis în cercul intimilor săi, dictatorul rus nu mai primește informații relevante, dar care l-ar deranja. 

Vă sună cunoscute aceste păcate? Da, așa arată în procent de 99% și regimul Ciumei Roșii din România. Corupție, incompetență și dictatura hoților. Ce ne spune asta? Că România este extrem de vulnerabilă. Fie că Putin ajunge la graniță, la gurile Dunării, fie că China comunistă își extinde influența subterană, cumpărând demnitari români, țara este pusă în pericol de o guvernare coruptă și incompetentă.  

Am scris-o de sute de ori, dar sunt nevoit să insist: corupția la vârf este cel mai mare pericol pentru România. Putem fi destul de siguri că păcatele pe care le vedem acum în armata rusă – corupție și incompetență – se regăsesc la vârful armatei române. 

Desigur, este puțin probabil ca România, țară NATO, să se confrunte cu ceea ce se confruntă regimul de la Kiev. Dar NATO nu ne poate păzi de riscul ca liderii țării să ne vândă la cine dă mai mult. Și nici de riscul ca lideri stupizi să ia decizii proaste, cu efecte la nivel național. Uitați-vă ce exemplar s-au comportat guvernele din Polonia, Slovenia sau Estonia, în timpul crizei din Ucraina. Și apoi observați, vă rog, ce jalnic a fost președintele de la Grivco. 

Până nu scăpăm de Ciuma Roșie și nu băgăm spaima în hoți, România este extrem de vulnerabilă în fața amenințărilor externe. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.