Noi dovezi privind crimele de război ordonate de Putin: 60 de civili uciși cu bestialitate, lângă autostrada Kiev - Jytomyr


Noi dovezi privind crimele de război ordonate de Putin: 60 de civili uciși cu bestialitate, lângă autostrada Kiev - Jytomyr

Fotografiile din satul ucrainean Buzova alcătuiesc un tablou de imagini îngrozitoare: cadavre carbonizate împrăștiate peste drum, cadavre în ptrefacție îngrămădite unul peste altul în gropi improvizate, un bărbat întins pe câmp cu un glonț în cap.

Împreună, imaginile confirmă relatările ucrainenilor din regiune care spun că forțele ruse au ucis până la 50 de civili în timp ce încercau să fugă de luptele de la nord-vest de Kiev, luna trecută. Cadavrele se aflau de-a lungul sau în apropierea autostrăzii M06, care merge dinspre Kiev către vest, până în orașul Jytomyr.

Scena terifiantă, un alt exemplu potențial de crime de război rusești, a fost găsită la 27 mile de Bucha, o suburbie a Kievului, unde soldații ruși au ucis sute de civili în timpul ocupației lor, înainte de a se retrage din zonă săptămâna trecută.

„Acum îl numesc drumul morții”, a spus Taras Didych, primarul districtului Dmytrivka, unde au fost găsite majoritatea cadavrelor. Autostrada străbate orașele și satele care au fost recent preluate de la forțele ruse respinse de contraofensiva armatei ucrainene după încercarea eșuată de a cuceri capitala.

Taras Didych a povestit descoperirile sumbre pe care le-a făcut când s-a întors în localitate săptămâna trecută: ”Am găsit zeci de cadavre. Unele au fost arse. Altele aveau mâinile legate. Nu puțini au fost scoși din mașini și împușcați în cap.”. 

Majoritatea cadavrelor par să fi fost împușcate și arse, fie pentru că vehiculele în care se aflau au luat foc, fie pentru că mașinile au fost incendiate intenționat.

„Încercau să fugă”, a spus primarul Didych, adăugând faptul că nu este clar când au avut loc crimele sau dacă toate au avut loc în același timp. El a spus că este mai probabil ca forțele ruse să fi ucis în mod intermitent familii în timp ce acestea încercau să scape din casele lor, în timpul lunii în care trupele invadatoare au ocupat această fâșie de teritoriu de la marginea Kievului.

Majoritatea morților au fost găsiți în apropierea unui hotel numit Babușkin Sad, sau Grădina Bunicii, între orașele Mriia și Myla, ale căror nume în ucraineană înseamnă „vis” și „sat plăcut”.

Alte câteva cadavre, despre care primarul a spus că erau soldați ucraineni, au fost găsite, purtând încă uniformele militare, într-un mormânt săpat în fața unei benzinării din apropiere.

Taras Didych a anunțat că până duminică au fost găsite 60 de cadavre în raionul său, care cuprinde 14 sate. Forțele ruse au distrus cel puțin 60 de gospodării, trei supermarketuri, precum și rezervoarele municipale de apă și o unitate de ambulanță, conform statisticilor autorităților locale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.