Rușii au un nou comandat al trupelor din Ucraina. A 44-a zi de război


Rușii au un nou comandat al trupelor din Ucraina. A 44-a zi de război

1. O rachetă rusească a lovit gara din Kramatorsk care era plină de civili ce încercau să se refugieze, 52 oameni dintre care 5 copii au fost uciși, peste 100 de persoane au fost rănite. Forțele ruse au negat că au lansat racheta care a lovit gara din Kramatorsk, susținând că ar fi fost lansată de forțele ucrainene.

2. Ministrul rus de Externe Lavrov a anunțat că dorește ca Belarus să fie parte a negocierilor de pace cu Ucraina, dar și țară garantă a securității Ucrainei. Conform lui Lavrov continuă negocierile asupra sistemului de garanații pentru Ucraina, includerea Belarusului fiind o propunere a Rusiei.

3. Moscova l-a numit pe generalul Aleksandr Dvornikov în funcția de comandant al invaziei din Ucraina, până acum nu a fost clar cine coordona acțiunile militarilor ruși din acest război. Dvornikov este comandantul districtul militar sud din Rusia și a comandat trupele ruse implicate în intervenția rusă din Siria. Forțele ruse din Ucraina sunt evaluate la 100 de grupuri tactice, însă analiștii militari au constatat o lipsă de cooperare între trupele ruse, este de așteptat ca Dvornikov să încerce să schimbe această situație.

4. Forțele ucrainene continuă să reziste în Mariupol în zona portului și a combinatului Azovstal. Moscova a anunțat că peste 132.000 de civili din Mariupol s-au refugiat în Rusia de la începutul luptelor, Kievul susține că aceste persoane au fost deportate sub amenințarea forțelor ruse.

5. Rușii continuă atacurile la sud de Izium în direcția Sloviansk, fără să facă însă progrese. De asemenea continuă luptele în zona orașului Rubijne. Ucrainenii contra-atacă la vest de Herson, amenințând trupele ruse din oraș. Trupele ruse s-au retras în totalitate de pe teritoriul regiunii Sumî.

6. Autoritățile ucrainene au identificat 163 din cadavrele civililor uciși la Bucea, din cele 320 descoperite. Procuroarea generală a Ucrainei Irina Venediktova a anunțat ieri că printre ruinele a două clădiri din orașul Borodianka (regiunea Kiev) au fost găsite cadavrele a 26 de civili uciși. 

7. Moscova a acordat cetățenia rusă în regim de urgență unui număr de 12.000 de ucraineni, a declarat Oleg Kadocinikov, adjunctul departamentului pentru migrație al Ministerului de Interne de la Moscova.

8. Forțele ruse au capturat un convoi umanitar ucrainean la intrarea în orașul Melitopol, sub amenințarea armelor șoferii ucraineni au fost siliți să părăsească camioanele care au fost preluate de militari ruși.

9. Metroul din Kiev intenționează să schimbe denumirile tuturor stațiilor care sunt asociate cu Rusia sau istoria Ucrainei în perioada sovietică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.