Washingtonul a cerut Atenei să ofere Ucrainei ajutor militar ce constă în armament avansat rusesc. Ce au răspuns grecii


  • ACP
  • Apr 6, 2022 14:13
  • 2188
Washingtonul a cerut Atenei să ofere Ucrainei ajutor militar ce constă în armament avansat rusesc. Ce au răspuns grecii

Publicația greacă Kathimerini a prezentat azi rezultatul vizitei de la începutul săptămânii a subsecretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, la Atena, unde a discutat cu ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, despre posibilitatea ca Grecia să furnizeze mai multe sisteme antiaeriene rusești Ucrainei. 

O solicitare a Washingtonului pentru guvernul Greciei, de a oferi armament antiaerian rusesc armatei ucrainene, cum ar fi sistemele de rachete sol-aer Tor-M1 și Osa-AK, a mai fost făcută la jumătatea lunii martie, dar și atunci răspunsul grecilor a fost unul categoric negativ. 

Atena a explicat de fiecare dată că nu-și poate permite să își reducă capacitatea de apărare antiaeriană și, de asemenea, a transmis că ar avea nevoie de o licență tocmai din Rusia pentru a le oferi ucrainenilor sistemul Tor-M1.

Grecia are de făcut față unei politici din ce în ce mai agresive a Turciei, îndreptate direct, explicit, împotriva sa, în ultimii ani, fapt pentru care a avut ani la rând cel mai mare procent din PIB alocat înarmării din Europa, ceea ce a făcut ca Grecia să ajungă să aibă o armată formidabil înzestrată. Cu toate acestea, grecii nu au răspuns favorabil la cererea Washingtonului de a ajuta cu armament avansat armata Ucrainei, adăugându-se astfel, voluntar sau nu, țărilor care par că nu ar dori să se implice prea mult în acest război sângeros început de Rusia. (sursa: AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.