Implicarea lui Putin în subminarea securității energetice a SUA. Grupările ecologiste, luate la țintă de republicanii americani printr-o inițiativă legislativă


Implicarea lui Putin în subminarea securității energetice a SUA. Grupările ecologiste, luate la țintă de republicanii americani printr-o inițiativă legislativă

Organizațiile americane ce primesc bani din Rusia vor trebui să se înregistreze ca agenți străini în conformitate cu un nou proiect legislativ pe care republicanii intenționează să-l introducă marți, principalele grupări vizate fiind cele ce promovează energia verde, informează Fox News

Republicanul Ted Budd (foto 1) este autorul "Legii privind combaterea influenței rusești în politica SUA", care ar impune organizațiilor americane ce primesc finanțare din Rusia să se înregistreze ca agenți străini în conformitate cu Legea privind înregistrarea agenților străini.

"Perspectiva că Rusia canalizează bani către grupările ecologiste din SUA pentru a face jocurile Kremlinului și pentru a se opune activ energiei americane reprezintă o formă periculoasă de interferență în politica noastră", a spus Budd într-o declarație pentru Fox News Digital. 

"Este timpul să aducem la lumină modalitatea și motivul pentru care grupările ecologiste subminează dominația energetică americană, distrug locuri de muncă americane și slăbesc America pe scena mondială", a completat acesta. 

Legislația – care are puține șanse de succes în contextul în care democrații controlează Congresul – vine pe fondul a ceea ce au susținut adesea republicanii și anume că Rusia a distribuit în secret bani către grupurile de mediu din SUA care pledează împotriva producției interne de petrol și gaze, în efortul pe care-l face președintele Vladimir Putin de a submina securitatea energetică a SUA. 

Conform legislației lui Budd, organizațiile care ar primi donații din Rusia și de la guvernele separatiste susținute de Rusia în Ucraina ar fi supuse unei multitudini de cerințe de dezvăluire și de raportare atunci când sunt clasificate ca "agent străin".

Pentru grupările care au pledat în mod special împotriva producției interne de energie, proiectul de lege impune obligativitatea de a fi raportate toate donațiile rusești din 2014 încoace, mai precis începând de la invazia rusească din Crimeea.

Legislația lui Budd vine după ce republicanii din Comisia pentru Energie și Comerț au cerut anumitor grupuri de mediu să-și dezvăluie legăturile cu o organizație neguvernamentală care, potrivit comitetului, este folosită de Putin pentru a avea un impact asupra producției americane de energie.

Trei grupuri ecologiste - League of Conservation Voters (LCV), Natural Resources Defense Council (NRDC) și Sierra Club - ar avea legături cu ONG-ul de mediu ce are sediul în San Francisco, organizație numită Sea Change Foundation, potrivit republicanilor din comitet.

În plus, republicanii au cerut deja Departamentului Trezoreriei să investigheze dacă Rusia a finanțat în secret acele grupuri ecologiste care pledează împotriva producției interne de petrol și gaze.

Câțiva republicani au trimis o scrisoare pe 11 martie secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, ce citează un raport din 2015 prin care se sugera că Sea Change Foundation din California ar putea fi un canal de influență pentru interesele petroliere rusești, prin care s-ar canaliza bani către League of Conservation Voters (LCV), Natural Resources Defense Council (NRDC), Sierra Club și Center for American Progress. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.