Criza din Ucraina reconfirmă: Băsescu, cel mai bun președinte! Comparațiile cu Kaghebistul și Turistul sunt inutile


Criza din Ucraina reconfirmă: Băsescu, cel mai bun președinte! Comparațiile cu Kaghebistul și Turistul sunt inutile

Fără Traian Băsescu, azi România nu avea un parteneriat strategic cu SUA, parteneriat care înseamnă că țara noastră este apărată în fața amenințării lui Putin de către trupele americane. În 2005, Băsescu a luat o decizie crucială pentru România: atunci când a fost pusă să aleagă între SUA și UE, a ales SUA. Vorbim de chestiuni politice și militare, nu de comerț. S-a dovedit a fi nu o decizie bună, ci excepțională. O decizie vizionară! 

Dacă Iliescu ar fi fost președintele pus să aleagă între SUA și UE, ce ar fi răspuns? Moscova, evident. A treia cale!

Dacă Iohannis ar fi fost nevoit să facă o alegere, ce s-ar fi întâmplat? Ar fi plecat să joace golf și ar fi lăsat pe altul să ia decizii curajoase. 

Situația din Ucraina ne demonstrează deci, din nou, că Băsescu a fost cel mai bun președinte al României. Nu a fost perfect, dar ne uităm la predecesorii săi și la urmașul său: niște zerouri plus un agent al Moscovei. 

Acum, în plină criză ucraineană, este obligatoriu să privim și la liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski: și el este un președinte-jucător! Liderii politici de pe întreaga planetă învață de la el: are un discurs empatic, direct, dublat de acțiune - o acțiune consistentă și solidă - care a dus la înfrângeri catastrofale ale armatei ruse. 

Numai Iohannis se ține tare și nu vrea să învețe nimic. Când vorbește, are un talent deosebit în a nu spune nimic și în a provoca, instantaneu, somnul. Faptele sale sunt pe măsura vorbelor: apă de ploaie. Moare de frică să facă ceva consistent. Uitați-vă ce bine și-a jucat Polonia șansa, în perioada acestei crize. Regimul de la Varșovia a avut mai multe inițiative regionale despre care s-a vorbit în toată presa internațională, a știut să facă un spectacol – în sensul bun al cuvântului – din modul în care a tratat refugiații – iar liderii țării nu s-au temut să meargă la Kiev în timp ce orașul era bombardat. 

Cu tot disprețul pe care-l am față de socialiștii impostori de la Casa Albă, trebuie să fac această remarcă: la București a venit în vizită vicepreședintele SUA (Kamala Harris – imaginea eșecului/prostia stângii radicale din SUA), în timp ce la Varșovia s-a dus chiar președintele SUA. Vorbesc, desigur, de importanța funcției, de gestul simbolic, nu de ceea ce face (sau mai degrabă nu face) Sleepy Joe. 

Până și Estonia, țară cu doar 1,3 milioane de locuitori, a fost mai vizibilă și mai activă pe plan internațional decât România.

De ce contează această vizibilitate? Fiindcă există o competiție – nedeclarată, dar evidentă – între statele de la granița Ucrainei în a atrage trupe NATO care să le apere, precum și resurse financiare pentru a gestiona fluxul de refugiați. În plus, acum România avea ocazia să deschidă calea pentru unirea cu Republica Moldova. 

Băsescu ar fi jucat această șansă și ar fi transformat criza din Ucraina în oportunități de politică externă și economice. Iohannis și guvernul său, al Ciumei Roșii, nu au făcut absolut nimic și asta arată ca o invitație ca rușii să invadeze România, aparențele contează. 

De ce am scris acest articol? Ca să fie clar, dacă nu era deja, că zeroul Iohannis, un frustrat, este cel care l-a atacat la glezne pe Băsescu. De Iliescu, un criminal și un keghebist, Iohannis nu s-a atins cu un deget. Dar va veni ziua în care Iohannis va pleca de la Cotroceni și securiștii pe care i-a asmuțit împotriva lui Băsescu se vor năpusti asupra sa, ca să-și dovedească fidelitatea față de noul regim.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.