Presa locală: Șeful PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a prădat bugetul Camerei Deputaților prin 2 găinării


Presa locală: Șeful PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a prădat bugetul Camerei Deputaților prin 2 găinării

Președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a decontat două luni la rând câte 10.000 de lei din bugetul Camerei Deputaților folosind de fiecare dată aceleași facturi, conform unor dezvăluiri făcute de site-ul 7iasi.ro.

Facturile care au fost decontate din bugetul Parlamentului au fost emise pentru servicii de publicitate și de consultanță de care ar fi beneficiat cabinetul parlamentar al deputatului Muraru. 

"Pepiniera de penali politici de la PNL Iași a lansat pe orbită o nouă stea. După Relu Fenechiu, Radu Prisăcaru, Cristian Adomniței, Mugur Cozmanciuc, Costel Alexe și Mihai Chirica, a venit rândul actualului președinte al PNL Iași, Alexandru Muraru, să intre în această galerie de ”onoare”. Însă, spre deosebire de faimoșii săi discipoli, deputatul Muraru și-a făcut inițierea în această lume „selectă” cu o găinărie de doi bani: a șmenuit deconturile lunare depuse la Camera Deputaților pentru a câștiga 10.000 lei în plus! Bani publici. Mai precis, președintele PNL Iași a decontat de două ori aceleași facturi, în luni diferite, ca și cum ar fi plătit acei bani de două ori!", scrie 7iasi.ro. 

Lunar, parlamentarii primesc o sumă de bani, denumită "forfetară" care ar trebui să fie utilizată pentru activitatea cabinetului parlamentar. Deputații și senatorii cheltuie banii primiți, iar ulterior trebuie să depună la Parlament deconturile justificative. Din această sumă, jumătate trebuie decontată prin documente justificative, iar jumătate printr-o declarație pe proprie răspundere că acei bani au fost folosiți pentru biroul parlamentar.

Decontul lunii aprilie 2021 depus de Alexandru Muraru la Camera Deputaților însumează valoarea de 17.800 lei, din care 14.040 lei declarație pe propria răspundere că acei bani au fost utilizați pentru cheltuieli legate de funcționarea cabinetului parlamentar și 3.760 lei în baza unor documente justificative. Între documentele depuse pentru decontare se regăsește factura nr. 134/31.03.2021, în original (atenție!), emisă de GIF22 Media pentru servicii publicitare. Șase luni mai târziu, deputatul Muraru depune decontul lunii octombrie 2021 pentru cheltuielile efectuate în luna septembrie. În luna respectivă, Muraru a decontat 30.200 lei, din care 14.063 lei declarație pe proprie răspundere și 16.137 lei justificați cu facturi fiscale pentru bunuri și servicii. În documentele depuse la Camera Deputaților se regăsesc în decontul respectiv două facturi emise de aceeași societate, GIF22 Media, ambele cu aceeași valoare – 1.000 lei, pentru servicii publicitare: factura 154/30.09.2021 și factura 134/31.03.2021! Da, ați citit bine, este același document fiscal care mai fusese decontat încă o dată în luna aprilie. Furnizorul de servicii utilizează un carnet de facturi tipizate clasice, ceea ce înseamnă că există un singur exemplar original care se regăsește la beneficiar, respectiv la deputatul PNL. Dacă în aprilie Muraru a depus factura în cauză în original, așa cum am atras atenția mai sus, în luna octombrie, nemaiavând exemplarul original, deputatul a depus la decontare o copie după documentul în cauză, certificată conform cu originalul. Și a decontat ilegal 1.000 lei din bani publici!

Însă acesta a fost doar începutul. Să zicem o încercare de probă, cu o sumă mică, pe care nimeni nu o bagă de seamă. În decontul aceleiași luni, octombrie 2021, Muraru depune alte două facturi, de această dată emise de Magnus Communicațion Consult pentru servicii de consultanță și PR (relații publice): factura 43/30.09.2021 cu o valoare de 5.000 lei și factura nr. 46/31.10.2021 în valoare de 9.000 lei. Dacă la primul tun minor Alexandru Muraru a așteptat 6 luni, de această dată deputatul PNL a comis-o din nou chiar în luna următoare. Astfel, în decontul lunii noiembrie se face cea de a doua ilegalitate a președintelui PNL Iași. Din cei 32.000 lei decontați, 13.095 sunt în baza declarației pe propria răspundere, iar 18.905 lei în baza facturilor depuse.

Printre documentele predate la Camera Deputaților aferente decontului lunii noiembrie se regăsesc din nou două facturi emise de Magnus Communicațion Consult pentru servicii de consultanță și PR (relații publice): factura nr.49/30.11.2021 în valoare de 5.400 lei și factura nr. 46/31.10.2021 în valoare de 9.000 lei. Da, același document pe care îl mai utilizase și cu o lună în urmă. Furnizorul Magnus Communicațion Consult utilizează sistemul facturilor electronice, astfel că nu există doar 1 singur exemplar original, beneficiarul putând lista/imprima același document de mai multe ori. Asta a făcut și Alexandru Muraru care a mai tipărit încă o dată o factură pentru a mai fura din banii cetățenilor alți 9.000 lei!

Puteți consulta AICI documentele publicate de 7iasi.ro, cât și scuza cel puțin penibilă pe care a găsit-o Muraru cu privire la cele prezentate mai sus

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.