VIDEO Doru Mărieș, dezvăluire în legătură cu Dosarul 10 august: "Cei trei capi ai Jandarmeriei și fostul secretar de stat de la momentul respectiv sunt în prezent puși sub urmărire penală!"


VIDEO Doru Mărieș, dezvăluire în legătură cu Dosarul 10 august: "Cei trei capi ai Jandarmeriei și fostul secretar de stat de la momentul respectiv sunt în prezent puși sub urmărire penală!"

După un perpetuu ping-pong judiciar al justiției din România cu privire la Dosarul 10 august, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș, dezvăluie, în emisiunea "Prea Direct" din data de 24 martie, că șefii Jandarmeriei de la momentul represiunii, Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, au fost puși din nou sub urmărire penală de Secția Parchetelor Militare. 

De asemenea, conform dezvăluirilor făcute de Doru Mărieș, a fost pus sub urmărire penală și fostul comisar-șef de poliție Mihai Dan Chirică, la vremea respectivă acesta ocupând funcția de secretar de stat al MAI pentru relația cu prefecții.

"Vreau să dau o informație pe care o am de vreo două săptămâni. Cei trei capi ai Jandarmeriei și fostul secretar de stat de la momentul respectiv (10 august 2018 - n.red.) – care au fost puși sub urmărire, după care sigur că știm toată istoria, trimis, închis, iar deschis, iar DIICOT, iar Secția Parchetelor Militare… – sunt în acest moment sub urmărire, cu Cucoș în frunte, cu Sindile, cu…

Sunt puși sub urmărire. Li s-a adus la cunoștință că sunt puși sub urmărire.

Și s-au întrebat: Domne, păi nu s-a…?

Nu, nu, băieți, sunteți puși sub urmărire. Deci voi, în acest moment, în dosar aveți statutul de părți puse sub învinuire pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Așadar, dacă nu s-a știut acest lucru, atunci să afle acum Jandarmeria", a precizat Doru Mărieș.

Vedeți video de la 53:45:



Amintim că Dosarul 10 August a revenit în luna decembrie 2021 la Secția Parchetelor Militare, cercetarea penală fiind reluata exact din momentul în care dosarul a fost declinat la DIICOT, declarase la acea vreme, pentru Adevărul, procurorul Cătălin Ranco Pițu, șeful SPM. 

"Tot ce vă pot spune în acest moment estre că noi îl vom lucra exact din momentul în care acesta a fost declinat către DIICOT, deci practic nu se reia de la 0. Suntem la nivel de suspecți cu cercetările în momentul de față, acestea vizând conduitele militarilor implicați în evenimentele din data de 10 august 2018", a declarat Cătălin Ranco Pițu. 

Magistratul a subliniat faptul că probatoriile administrate și actele de urmărire penală deja efectuate rămân valabile. 

Dosarul 10 august a fost redeschis la solicitarea unuia dintre participanții la manifestația din Piața Victoriei, după ce, anterior, prin ordonanța dată pe 26 iunie 2020, procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, cu referire la mai mulți șefi ai Jandarmeriei: Laurențiu Cazan, Mihai Chirică, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.