GALERIE FOTO: Copiii ”Z”, armele de propagandă ale criminalului Putin în războiul intern de supunere a propriului popor


GALERIE FOTO: Copiii ”Z”, armele de propagandă ale criminalului Putin în războiul intern de supunere a propriului popor

Într-o sală de clasă din Rusia, murdară, cu covoare uzate, elevii de ciclu primar s-au aliniat pentru a forma litera Z, simbolul fiind folosit pe mare parte din echipamentul militar al Rusiei în Ucraina și devenind treptat și o emblemă a ”sprijinului de acasă”.

Pe măsură ce Putin se arată tot mai preocupat să-și convingă propriul popor de legitimitatea invaziei din țara vecină și de utilitatea sacrificării a mii de ruși, Kremlinul își extinde în mod josnic propaganda anti-Ucraina la nivelul elevilor și chiar al pruncilor de grădiniță.

”Operațiunea specială”, cum a denumit Putin cotropirea Ucrainei, a devenit disciplină obligatorie în unitățile educaționale din Rusia. Este un alt front deschis în campania represivă a sângerosului dictator rus de a demoniza disidența și de a impune un brand pseudo-patriotic de necontestat, chiar dacă Rusia devine în tot acest timp din ce în ce mai izolată.

În ultimele săptămâni, pe rețelele de socializare ruse au apărut mii de postări în care școlarii – de la ciclul primar și până la cei înscriși în instituțiile de studii medii – au participat la „lecții patriotice” speciale, pozând pentru imagini de propagandă care reliefează literele Z și V. 

„Sunt pentru președinte. Sunt pentru Rusia!” exclamă un profesor într-un clip postat de o pagină oficială pentru regiunea Nijni Novgorod, la aproximativ 400 de mile est de Moscova. „Suntem uniți și, prin urmare, invincibili!” țipă un cor de copii mici, ținând în mână baloane în culorile alb-albastru-roșu ale drapelului rus.

Ministrul rus al educației, Serghei Kravtsov, a descris școlile ca fiind esențiale în luptei Moscovei pentru „câștigarea războiului informațional și psihologic” împotriva Occidentului. În același timp, Rusia a impus legi împotriva răspândirii de știri „false” sau a „discreditării” forțelor armate ruse – determinând mulți jurnaliști și activiști să părăsească Rusia.

Autoritatea de reglementare a internetului din țară, Roskomnadzor, a ordonat, de asemenea, presei să șteargă rapoartele care folosesc cuvintele „invazie” sau „război” și să se bazeze doar pe surse oficiale guvernamentale, care numesc războiul din Ucraina o „operație specială”. Televiziunea de stat rusă a eliminat toate emisiunile de divertisment din programele sale, umplând grila cu talk-show-uri pline de propagandă și știri dictate de autoritățile de stat.

Oficialii din educație au lansat, pentru copiii din Rusia, chiar și o lecție intitulată „Apărătorii păcii”, care face parte dintr-un serial produs de guvern și difuzat online în școli sau oferit profesorilor sub formă de prezentare de diapozitive pentru lecțiile obligatorii. Serialul include și alte episoade, inclusiv „Conversația adulților despre lume”, toate susținând discursurile revizioniste istorice ale lui Putin, care justifică invazia Ucrainei. 

Practic, în aceste lecții, copiilor li se spune că Ucraina nu a existat niciodată cu adevărat ca țară și că odată a fost doar o mică bucată de pământ numită Malorossiya. Propaganda susține că Ucraina modernă este o construcție a Uniunii Sovietice și zone precum Peninsula Crimeea – pe care Rusia a anexat-o cu forța în 2014 – au căzut doar accidental în mâinile Kievului după colapsul sovietic din 1991.

Lecția trece apoi la epoca celui de-al Doilea Război Mondial, remarcându-se un adevăr istoric, conform căruia unele facțiuni din Ucraina au colaborat cu naziștii, și trecându-se sub tăcere faptul că mulți ucraineni au luptat împotriva Axei. Lecția continuă ca un ecou al retoricii bolnave a lui Putin, alăturând atribute deja celebre, precum cel de ”nazist”, actualului guvern al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Evenimentele din ultimele săptămâni, cum ar fi atacurile rusești asupra țintelor civile, inclusiv o maternitate din Mariupol și o școală din apropierea orașului Kharkiv, din nord-estul orașului, le sunt sunt prezentate copiilor din școlile ruse ca fiind știri false. Narațiunea încercărilor „create de Washington” de „vopsire a Ucrainei” este accentuată în mod special în sesiunile pentru liceeni și studenți, care sunt mai susceptibili să evite televiziunea de stat și să obțină cea mai mare parte a informațiilor din mediul online.

De asemenea, prezentarea îi îndeamnă pe copii să aibă încredere doar în surse oficiale, cum ar fi site-urile web ale Ministerului rus al Apărării, Putin și mass-media de stat.

Unii părinți, revoltați de îndoctrinarea politică care implică copii, au căutat să boicoteze operațiunile foto care implică imaginile, însă au fost amenințați de autoritățile școlare că vor suferi repercusiuni dacă nu își lasă odraslele să participe la ședințele colective de spălare a minților celor mici.

În atare condiții, cu fiecare zi care trece, tot mai puțini ruși rezistă pe baricadele disidenței față de o propagandă desprinsă parcă din literatura orwelliană.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.