Putin intensifică procesul de "autopurificare" a Rusiei. FSB ar fi reținut un important general. Și cetățenii simpli ce nu sunt de acord cu războiul din Ucraina sunt luați în vizor din ce în ce mai activ de regimul dement de la Kremlin


Putin intensifică procesul de "autopurificare" a Rusiei. FSB ar fi reținut un important general. Și cetățenii simpli ce nu sunt de acord cu războiul din Ucraina sunt luați în vizor din ce în ce mai activ de regimul dement de la Kremlin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut ieri un discurs șocant prin care a transmis, într-o notă profund paranoică, că țara sa va trece printr-o "autopurificare" naturală, întrucât "mulți ruși se dovedesc a fi trădători". 

"Poporul rus va putea întotdeauna să distingă adevărații patrioți de ticăloși și trădători. Pe trădători poporul rus îi va scuipa ca pe o muscă care le-a zburat accidental în gură. Sunt convins că o astfel de naturală și necesară autopurificare a societății nu va face decât să ne întărească țara, solidaritatea, coeziunea și disponibilitatea de a răspunde oricăror provocări", a declarat acesta. 

De asemenea, Vladimir Putin a comparat Occidentul cu Germania nazistă și i-a acuzat pe rușii care s-au opus războiului că au o mentalitate "de sclavi". Totodată, Putin a descris războiul pe care l-a declanșat drept "o luptă pentru suveranitatea noastră, pentru viitorul țării noastre și al copiilor noștri". (sursa: AICI)

La o zi după declarația lui Putin privind "autopurificarea" Rusiei, generalul Roman Gavrilov, adjunct al șefului Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia), ar fi fost concediat și reținut de agenția rusă de securitate și contrainformații, Serviciul Federal de Securitate (FSB), potrivit lui Christo Grozev, CEO al grupului de jurnalism de investigație Bellingcat.

Grozev a spus că una dintre sursele sale i-a transmis că Gavrilov a fost reținut de departamentul militar de contrainformații al FSB din cauza "scurgeri de informații militare care au dus la pierderi de vieți omenești", în timp ce alte două surse au precizat că motivul a fost "risipa inutilă de combustibil".

Rosgvardia reprezintă o unitate a armatei interne a Federației Ruse care ar fi suferit pierderi grele în Ucraina pe parcursul celor trei săptămâni de la începutul invaziei pe 24 februarie. Ziarul francez Le Figaro se întreabă dacă în cazul arestării lui Gavrilov nu e cumva vorba despre o sancțiune aplicată de regimul Putin pe fondul greutăților cu care se confruntă armata rusă în Ucraina. În acest context, precizăm că Rosgvardia e forța militară internă a Federației Ruse care raportează direct președintelui Federației Ruse, așadar Putin s-ar putea afla în căutarea de vinovați mai ales în interiorul acestei structuri, aceștia urmând să dea socoteală pentru modul în care a decurs până acum invadarea Ucrainei. 

Gavrilov a lucrat anterior pentru Serviciul Federal de Protecție, structură însărcinată cu securitatea lui Putin.

Presa de stat rusă a raportat joi că Gavrilov a fost concediat.

Într-un mesaj postat pe Telegram, un înalt oficial al partidului Rusia Unită, Alexander Khinshtein, a declarat că, în pofida concedierii lui Gavrilov, informațiile conform cărora a fost arestat sunt "total neadevărate".

De asemenea, în urma discursului lui Vladimir Putin referitor la "autopurificarea" Rusiei, instrumentele de urmărire a zborurilor au detectat un exod în masă de avioane private ce au zburat din Moscova spre Dubai, ceea ce sugerează că oligarhii ruși au anticipat represiunea lui Putin.

Cel puțin 14.980 de persoane au fost reținute în întreaga Rusie de la începutul războiului din Ucraina, informează OVD Info, o organizație independentă care monitorizează persecuțiile politice. Arestările s-au făcut mai ales pe fondul protestelor ce au izbucnit în mai multe orașe rusești, manifestanții strigându-și nemulțumirea față de decizia Kremlinului de a invada Ucraina. Pe cale de consecință, declarația lui Vladimir Putin potrivit căreia acești cetățeni au o mentalitate "de sclavi" prevestește noi și noi forme de represiune împotriva acestora. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.