Crime de război la Dnipro, catastrofă umanitară în Mariupol: peste 1500 de civili uciși, multe victime îngropate în gropi comune!


Crime de război la Dnipro, catastrofă umanitară în Mariupol: peste 1500 de civili uciși, multe victime îngropate în gropi comune!

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Moscova pentru „torturarea” civililor care au petrecut mai mult de o săptămână fără provizii vitale în orașe asediate, în timp ce Vladimir Putin și-a extins atacul asupra Ucrainei.

Premierul ucrainean a acuzat Rusia că refuză să permită refugiaților să părăsească orașul Mariupol, care a fost îlăsat hrană, apă și electricitate, și a insistat că astăzi vor fi livrate provizii vitale, în ciuda faptului că localitatea este înconjurată de trupe rusești.

„Trupele ruse nu au lăsat convoaiele umanitare să intre în oraș și continuă să tortureze populația. Mâine (sâmbătă), vom încerca din nou, vom încerca din nou să trimitem mâncare, apă și medicamente”, a spus Zelensky.

Oficialii ucraineni au dezvăluit vineri că soldații ruși l-au răpit pe primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, din centrul de criză al orașului, după ce acesta „a refuzat să coopereze cu inamicul”.

„Acesta este evident un semn de slăbiciune a invadatorilor, care au trecut la o nouă etapă de teroare, în care încearcă să elimine fizic reprezentanții autorităților ucrainene locale legitime”, a spus președintele Zelensky.

„Capturarea primarului Melitopolului este așadar o crimă, nu numai împotriva unei anumite persoane, împotriva unei anumite comunități și nu numai împotriva Ucrainei. Este o crimă împotriva democrației în sine. Acțiunile invadatorilor ruși vor fi considerate ca cele ale teroriștilor Statului Islamic', a spus el.

Conform autorităților ucrainene, locuitorii din Mariupol au ajuns să se lupte între ei pentru hrană, iar cadavrele sunt îngropate acum în gropi comune, deoarece peste 1.500 de oameni au fost uciși de bombardamentele trupelor de ocupație.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat pe Twitter că „Mariupolul asediat este acum cea mai mare catastrofă umanitară de pe planetă. 1.582 de civili morți în 12 zile, chiar îngropați în gropi comune. Incapabil să învingă armata ucraineană, Putin îi bombardează pe cei neînarmați, blochează ajutorul umanitar. Avem nevoie de avioane pentru a opri crimele de război rusești!”

Un total de 7.144 de persoane au fugit vineri din patru orașe ucrainene folosind coridoarele umanitare, a declarat președintele Zelensky într-o alocuțiune televizată, un număr mult mai mic decât a reușit să plece în fiecare dintre cele două zile precedente.

Măcelul contra civililor continuă!

Noaptea trecută, armata de ocupație a lui Putin a bombardat zone din centrul și vestul Ucrainei, la câteva sute de km de capitala Kiev, explozii uriașe iluminând cerul nopții în Dnipro și Luțk, în timp ce rezidenții au experimentat pentru prima dată atacurile de artilerie rusă.

În Ivano-Frankivsk, o lovitură triplă a lovit la prima oră a dimineții, vizând de fapt un aerodrom de la marginea orașului. Obuzele au început să cadă fără discriminare asupra orașului în jurul orei 6 dimineața, distrugând fabrici, blocuri și ucigând cel puțin o persoană, conform surselor oficiale ucrainene.

Între timp, convoiul de zeci de kilometri format din tancuri, trupe și artilerie, trimis către Kiev, s-a mutat în poziții strategice de tragere înainte de un atac total asupra capitalei. Astfel, au crescut temerile că Moscova ar putea încerca să repete bombardamentul barbar folosit asupra orașelor asediate, cum ar fi Mariupol, cu trupele rusești acum la doar câțiva kilometri de oraș.

Imaginile din satelit au arătat că bateriile de artilerie și lansatoarele de rachete rusești sunt în poziții de tragere, fapt care a determinat locuitorii rămași în Kiev să-și ia armele și să ridice baricade. Primarul Vitali Klitschko a avertizat Rusia că orașul este o fortăreață.

Tactica armatei ruse, o glumă proastă

Analiștii sunt de părere că, în afara ordinelor criminale primite de la Kremlin, și lipsa de strategie militară și tactica defectă a forțelor militare rusești contribuie la catastrofa umanitară din Ucraina. 

Experții militari spun că tacticile inepte afișate de unitățile rusești sunt de-a dreptul derutante, dând ca exemplu cazul în care o dronă a distrus o coloană de tancuri, unul câte unul, într-o ambuscadă pusă la cale de forțele ucrainene.

Conform statisticienilor militari, forțele președintelui Vladimir Putin au pierdut până acum mai multe tancuri decât sunt operaționale în întreaga armată germană.

Crime de război la Dnipro, orașul atacat fără a fi apărat de unități militare

În raionul Dnipro, bombardat recent de trupele de ocupație, întrucât nu existau facilități militare ucrainene, procurorul local a deschis o anchetă pentru o posibilă crimă de război.

Rezidenții și proprietarii de magazine s-au străduit toată ziua pentru a curăța geamurile sparte și a astupa ferestrele distruse, în timp ce zăpada a căzut din abundență și temperaturile au scăzut sub zero.

Dnipro fusese considerat un refugiu sigur pentru ucraineni, devenind, în consecință, un hub pentru coordonarea ajutorului umanitar.

Ieri, un spital de psihiatrie din orașul Izyum a fost bombardat, ducând la evacuarea a 73 de pacienți, iar în satul Oskil, din estul Ucrainei, a fost lovită și o casă de îngrijire pentru persoane cu dizabilități.

Pistele de aterizare ale aeroporturilor au fost vizate ieri la Luțk și Ivano-Frankivsk, localități care se află la 260 de mile și, respectiv, la 380 de mile de Kiev.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.