Lista COMPLETĂ a condițiilor de neacceptat pe care Rusia le-a solicitat Ucrainei, la negocierile din Turcia, prin vechiul KGB-ist Lavrov, un mincinos patologic. Culmea nesimțirii criminale: Moscova vrea ca rusa să fie limbă oficială în Ucraina


Lista COMPLETĂ a condițiilor de neacceptat pe care Rusia le-a solicitat Ucrainei, la negocierile din Turcia, prin vechiul KGB-ist Lavrov, un mincinos patologic. Culmea nesimțirii criminale: Moscova vrea ca rusa să fie limbă oficială în Ucraina

Publicația ucraineană Zerkalo Nedeli a dezvăluit lista completă a solicitărilor Rusiei expuse în Turcia, prin intermediul mincinosului patologic Lavrov, în cadrul rundei de negocieri cu partea ucraineană. 

Potrivit informațiilor – deși nu este capabilă nici măcar să controleze regiunile Donețk și Lugansk, făcându-se de râs pe fronturile din Ucraina, prin impotență militară, pierderi semnificative și erori grave de strategie –, Rusia are nesimțirea de a adăuga noi condiții de nepermis celor deja formulate. 

Prin gura vechiului KGB-ist Lavrov, Rusia cere acum ca limba rusă să fie recunoscută drept limbă oficială în Ucraina. Mai mult, ”neutralitatea” pe care Ucraina e dispusă să o negocieze ar trebui să se bazeze, potrivit cererilor lui Lavrov, numai și numai pe garanțiile Rusiei, fără vreo implicare a Occidentului. 

CITEȘTE și Scriitorul Dan Alexe spulberă minciunile Kremlinului: limba rusă NU e o ”matrice” a limbilor slave, ci e doar unul din dialectele slave estice care a avut noroc să se impună. Dacă imperiul țarist și-ar fi stabilit capitala la Kiev, ucraineana ar fi azi limbă oficială în Rusia

La acestea se adaugă vechile obsesii: recunoașterea așa-zisei ”independențe” a regiunilor Donețk și Lugansk deși, repetăm, Rusia NU e în stare să le controleze militar. Recunoașterea anexării Crimeei. Interzicerea partidelor așa-zise ”ultranaționaliste” și ”naziste”, aceste etichete fiind folosite ca pe vremea genocidarului Stalin. Renunțarea la armamentul ofensiv.

Istoricul și jurnalistul George Damian analizează pe Facebook cea de-a 15-a zi de război în Ucraina, avertizând că războiul se transformă în unul de durată care presupune din ce în ce mai multe resurse: 

”Rușii reiau ofensiva după eșecul negocierilor din Turcia. A 15-a zi de război în Ucraina

1. Negocierile ruso-ucrainene la nivel de miniștri de externe nu au dus la nici un rezultat. Ministrul ucrainean Kuleba a declarat după negocieri că nu s-a putut ajunge la un acord de încetare a focului deoarece nu pot fi acceptate cererile Rusiei (demilitarizare, denazificare, recunoașterea independenței Donețkului și Luganskului, recunoașterea anexării Crimeei). Singurul lucru acceptabil pentru ucraineni este statutul de neutralitate al țării, sub un set de garanții internaționale. Ministrul rus Lavrov a șocat cu declarația că Rusia nu a atacat Ucraina. Kievul a ales la această primă rundă de negocieri să respingă toate cererile Rusiei, ceea ce înseamnă că luptele se vor relua și vor crește în intensitate.

2. Armata ucraineană a reușit după 2 săptămâni de lupte să blocheze avansul rusesc în jurul principalelor orașe. Singurul succes rusesc de până acum a fost cucerirea orașului Kherson. Orașul Mariupol este încercuit din toate părțile, orașele Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkiv și Nikolaiev sunt încercuite parțial. Armata rusă nu a reușit nici măcar să atingă limitele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk pe care le dorește „eliberate”. În condițiile în care toate trupele ruse aduse la granițele Ucrainei au fost angajate în luptă cel mai probabil Moscova va aduce întăriri pentru reluarea ofensivei. În același timp începe să se facă simțită mobilizarea generală decretată în Ucraina, urmând ca noi efective să fie disponibile pentru a fi aruncate în luptă – se prefigurează un război de durată, cu din ce în ce mai multe resurse implicate.

3. În jurul Kievului rușii s-au întărit în localitățile de la nord-vestul orașului: Polesskoie, Kuhari, Borodyanka, Andreevka, Motijin, Gorenici, Bucea și Demidov. Coloana de blindate și tancuri care staționa la nordul Kievului s-a dispersat, cel mai probabil în pregătirea asaltului asupra orașului. La Nikolaiev rușii și-au stabilit poziții la nord, est și sud de oraș, mai au puțin și realizează încercuirea. Navele de desant ruse din largul Odessei s-au retras în Crimeea, ceea ce indică faptul că asaltul asupra Odessei se amână, dacă nu cumva a fost anulat. Ieri au continuat bombardamentele aeriene și loviturile de rachete la Mariupol, Harkiv și Sumî.

4. Pentru azi au fost planificate coridoare verzi la Sumî, în suburbiile Kievului, Energodar, Mariupol, Izium și Volnovaha, rămâne de văzut dacă vor fi respectate acordurile locale de încetare a focului pentru aceste coridoare de evacuare. În ultimele două zile au fost evacuați circa 100.000 de civili din orașele unde se duc lupte. Jumătate din populația Kievului a părăsit orașul, cam 1,5 milioane de persoane.

5. Publicația ucraineană Zerkalo Nedeli a publicat lista exactă a cererilor ruse la negocierile din Turcia: a) renunțarea la aderarea la NATO, statut de neutralitate pentru Ucraina garantat de Rusia; b) Limba rusă să fie recunoscută drept limbă oficială, abrogarea tuturor legilor care au restrâns funcționarea limbii ruse în Ucraina; c) Recunoașterea anexării Crimeei; d) Recunoașterea independenței republicilor Donețk și Lugansk în cadrul limitelor administrative; e) Interzicerea activității partidelor ultranaționaliste, interzicerea glorificării nazismului; f) Renunțarea la armamentul ofensiv”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.