"Consiliul Concurenței să-și intre în atribuții!". Președintele Asociației Benzinarilor Particulari îi îndeamnă pe români la calm și explică de ce e o "manevră șmecherească" creșterea actuală a prețului la pompă al carburantului


"Consiliul Concurenței să-și intre în atribuții!". Președintele Asociației Benzinarilor Particulari îi îndeamnă pe români la calm și explică de ce e o "manevră șmecherească" creșterea actuală a prețului la pompă al carburantului

Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari, i-a îndemnat pe români la calm, pe parcursul unei intervenții telefonice la Antena 3, adăugând că benzinăriile care au mărit prețul la pompă al carburantului până la 10 lei, respectiv peste acest prag, au comis o "manevră șmecherească" ce trebuie anchetată de urgență de instituțiile abilitate. 

De pildă, este vorba despre o benzinărie din Beiuș, unde, potrivit ebihoreanul.ro, prețul inițial era miercuri de 9 lei, iar apoi a crescut la 11,10 lei pe parcursul aceleiași zile. Reacția cetățenilor a fost ca la scurt timp să formeze cozi la benzinăriile din țară pentru a face plinul. 

Însă, Tache a atras atenția că s-ar putea ajunge la un preț de 10 lei la pompă doar în situația în care barilul de petrol ar avea un preț de peste 180 de dolari. Acesta a reliefat că prețul actual al barilului este de 130 de dolari. 

"E vorba de șmecherie. Barilul de petrol e astăzi la un preț de 129-130 de dolari. După calculele noastre, ca să ajungi la 10 lei, ar trebui ca barilul să fie peste 180 de dolari. Încă nu a ajuns la acest preț. Dacă ajunge barilul la prețul de 140 de dolari, atunci prețul la pompă poate fi maxim 8 lei. Dacă ajunge prețul barilului la 180-200 de dolari, atunci prețul poate fi 10 lei. Ce se întâmplă acum e o șmecherie a crizei. Tunurile când se dau? În vremuri de restriște. Se mizează pe panica creată în societate. (...) Organele competente ar trebui să înceapă controalele. Prețurile trebuie să fie în conformitate cu cheltuielile pe producție. Să ajungem așa la 10-11 lei dintr-odată că am înnebunit peste zi este o dramă pentru cetățenii care au salarii destul de mici. (...) Soluția acum e ca cetățenii să fie informați. Iar noi le spunem tuturor benzinarilor particulari, dar și celorlalți, să aplice prețurile în conformitate cu legea și cheltuielile aferente și să nu mai sară calul pentru că s-ar putea să plătească înzecit această manevră șmecherească. Vreau să vă spun că cu 2 minute înainte să întru în legătură cu dvs., am vorbit cu cineva din Germania care îmi spunea că în Germania nu s-a întâmplat această nebunie care se întâmplă la noi, iar prețul la pompă e până în 2 euro pe produsele specializate, iar prețurile sunt la acest nivel de aproape 1 lună de zile. Așadar, la noi s-a întâmplat o șmecherie! (...) Consiliul Concurenței, care de multă vreme nu-și face treaba, ar trebui ca măcar de data aceasta să-și intre în atribuții!", a declarat președintele Asociației Benzinarilor Particulari.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.