SUA au respins decizia Varșoviei de a furniza Ucrainei avioanele MiG-29, dar anunță consolidarea posturii defensive a Poloniei și a întregului flanc estic al NATO


SUA au respins decizia Varșoviei de a furniza Ucrainei avioanele MiG-29, dar anunță consolidarea posturii defensive a Poloniei și a întregului flanc estic al NATO

SUA au respins oferta Poloniei, membru NATO, de a-și transfera avioanele de luptă MiG-29 la o bază americană din Germania, cu scopul de a fi furnizate ulterior Ucrainei pentru a face față invaziei rusești. 

Polonia hotărâse marți că va trimite – imediat și gratuit – toate cele 28 de avioane MiG-29 către Baza Aeriană americană Ramstein din Germania, pentru a le pune la dispoziție Statelor Unite ale Americii cu scopul de a fi furnizate ulterior Ucrainei.

"În același timp, Polonia solicită SUA să-i fie puse la dispoziție avioane uzate ce au capacități operaționale corespunzătoare. Polonia este pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor", transmitea Ministerul polonez de Externe.

De asemenea, Guvernul Poloniei solicitase și celorlalți aliați NATO care dețin avioane MIG-29 să acționeze într-un mod similar. 

SUA, deși au precizat că vor continua discuțiile cu Polonia, au considerat că nu este viabilă propunerea Varșoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane pentru ca acestea să fie furnizate Ucrainei. 

"Nu credem că propunerea Poloniei este viabilă", a transmis Pentagonul. 

Pentagonul a mai precizat că un astfel de sprijin militar ofensiv acordat Ucrainei, coroborat cu invazia rusească, "trezește motive semnificative de îngrijorare" pentru întreaga alianță NATO.

Ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Paweł Jabłoński, a declarat că "nu se poate ca Polonia, ca singură țară NATO, să suporte riscul, iar celelalte țări să nu compenseze în vreun fel".

Totodată, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că orice decizie de a trimite arme ofensive în Ucraina trebuie luată în unanimitate de întreaga Alianță NATO.

Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii au hotărât să trimită două baterii de rachete Patriot în Polonia ca "desfășurare defensivă", pentru a contracara orice potențială amenințare rusească la adresa aliaților SUA și NATO.

Pentagonul a desfășurat recent efective suplimentare în Europa formate din mii de militari. Mai mult, pentru consolidarea flancului estic, SUA iau în considerare mutarea unor active suplimentare pentru a proteja aliați precum România, Letonia, Lituania și Estonia. În total, SUA au repoziționat aproape 15.000 de militari ca reacție la agresiunea rusească din Ucraina. Numărul total de trupe americane din Europa este de așteptat să ajungă acum la 100 de mii. (sursa: AICI, AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.