Deputat USR: "Autoproclamații lideri tiraspoleni refuză să vadă că decizia istorică de la Chișinău privind cererea de aderare la UE a fost salutată de toți oficialii europeni!"


Deputat USR: "Autoproclamații lideri tiraspoleni refuză să vadă că decizia istorică de la Chișinău privind cererea de aderare la UE a fost salutată de toți oficialii europeni!"

Senatorul Nicu Fălcoi, propus anul trecut de USR pentru funcția de ministru al Apărării, atrage atenția că decizia așa-zisei Transnistrii de a-și proclama independența relevă că Moscova și Tiraspol nu au înțeles că hotărârea istorică a R. Moldova de a cere aderarea la Uniunea Europeană "a fost salutată de toți oficialii europeni și în prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen".

Totodată, Fălcoi precizează că "planul lui Putin de controla politica externă a fostelor republici sovietice are în centrul său aceste conflicte înghețate, controlate militar și reprezentate de colaboratori locali rusofoni".

"Republica Moldova în Europa  

Ce se presupunea ieri se adeverește astăzi. Decizia Republicii Moldova de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană a stârnit ecouri rapid la Moscova.  

Și, în cel mai pur stil stalinist, pentru că Moscova ”a strănutat”, Tiraspolul a făcut imediat ”bronșită”.  

În nici 24 de ore, republica autoproclamată a declarat unilateral independența și a atacat decizia suverană a Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană.

Acești lideri tiraspoleni autoproclamați refuză să vadă ce a înțeles toată Europa. Decizia istorică de la Chișinău a fost salutată de toți oficialii europeni și în prezența președintelui CE Ursula von der Leyen.

Ca și în Ucraina, interesul Rusiei în Moldova se instrumentalizează prin partidele politice pro-ruse și prin autoritățile autoproclamatei Republici din regiunea Transnistriei.

Planul lui Putin de controla politica externă a fostelor republici sovietice are în centrul său aceste conflicte înghețate, controlate militar și reprezentate de colaboratori locali rusofoni.

Pasul decisiv făcut de liderii Republicii Moldova a fost deja foarte bine primit de o serie de țări membre UE, iar asta deranjează la Moscova.

Uniunea Europeană prezintă foarte multă încredere în Moldova, Ucraina și Georgia. Acesta este mersul istoriei. Federația Rusă nu a fost și nu mai poate fi o opțiune pentru Moldova.

Separatismul sau izolaționismul vor fi două probleme majore în toată regiunea, dar sunt convins că solidaritatea europeană va găsi soluții pentru a demonstra că viitorul aparține unei Europe unite", scrie USR pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.